szerző:
hvg.hu

Még ha igen-nel is válaszolt a címben feltett kérdésre, akkor sem biztos, hogy igaza van. Íme néhány érdekes, sőt elgondolkodtató tény a PIN-kódokról.

Mindössze négy számjegyből állnak a PIN-kódok, ennek ellenére igen fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Elsősorban persze a pénzügyi tranzakcióknál, de még a telefonunk használatához is szükségünk van rá.

Az alábbiakban – egy angol nyelvű infografika alapján – összefoglaltunk néhány érdekes tényt ezekről a kódokról. A PIN szócska a Personal Identification Number (személyi azonosító szám) kifejezésből képzett betűszó. Kitalálója ugyanaz a James Goodfellow, akinek az ATM-eket is köszönhetjük. Goodfellow úr először hatjegyű azonosítószámra gondolt, azonban a felesége, a könnyebb megjegyezhetőségre hivatkozva, a négy számjegyet javasolta, és mint oly sokszor, ez esetben is a gyengébbik nem akarata érvényesült.

A négy számjegyből 10 ezer lehetséges kombináció állítható össze, így azután nem is egyszerű azoknak a dolga, akik ki akarják találni a kódunkat, azonban sokan nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy ne egyszerű PIN-kódot válasszanak.

Nem kevesen a születésnapjukat adják meg, ezzel azonban igencsak lecsökken a lehetséges kombinációk száma, hiszen az első két számjegy a 19 és nem valószínű, hogy 0,1 vagy 2 lesz a harmadik jegy. A legnépszerűbb számkombináció természetesen az 1234 (az összes PIN-kód 10,7%-át teszi ki), ezt az 1111 követi (6,02%).

Ha további kevéssé ismert tények is érdeklik a PIN-kódokról, valamint szeretne ötleteket kapni ezek biztonságban tartásáról, ráadásul egy kicsit angolul is ért, akkor mindenképpen böngéssze át a korábban említett infografikát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!