Balogh Csaba
Balogh Csaba

Bár a platform hangsúlytalansága miatt sokan valószínűleg nem is tudnak róla, több százmillió ember kezében van vagy volt a Symbian rendszerű mobil. Többet nem gyárt belőlük a Nokia.

A mobiltelefónia egy fontos korszaka zárult le: a Nokia bejelentette, hogy a tavalyi év közepén kiadott 808 PureView modell után nem dob piacra több Symbian operációs rendszert futtató készüléket. Piaci becslések szerint több mint 500 millió ilyen készüléket adtak el az évek során. (Éppen annyi, amennyi iOS eszköz eladásáról beszámolt a héten az Apple.)

Az 1997-ben megjelent Symbian sokáig számított a legnépszerűbb okosmobilos platformnak. Fénykorában a Sony Ericsson, a Samsung és az LG is a rendszer mögött álló Symbian Foundation tagja volt, végül a csoportosulást vezető Nokia egyedül maradt. A Symbian az iPhone OS (ma iOS) megjelenése után érezhetően idejétmúlttá vált, de a finnek ezt nem voltak hajlandók tudomásul venni, így fordulhatott elő, hogy az időközben beinduló Android is megelőzte a Nokia platformját.

A Nokia két éve, 2011. február 11-én jelentette be, hogy a Microsoft Windows Phone rendszerére fókuszál majd okostelefonjaiban. Bár a mobilos Windows a Symbian rendszernél kétségtelenül fejlettebb - egészen egyszerűen más kategóriába sorolhatjuk -, egyelőre nem képes felemelni a Nokiát oda, ahol korábban, a Symbian-éra fénykorában volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!