szerző:
hvg.hu

Emberi kézből is elsütötték azt a műanyag fegyvert, amelyben egy acéltüskét leszámítva egyetlen fém alkatrész sincs. A Liberator nevű pisztolyt az Egyesült Államokban, Texasban tesztelték, méghozzá sikeresen.

Korábban Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója a Forbes.com riporterének mutatta be a Liberator pisztoly terveit, illetve a prototípust. A maroklőfegyver teljes egészében ABS-ből, egy kemény műanyagból készíthető el 3D-s nyomtatóval. A pisztoly minden egyes része műanyag, kivéve a töltényt elsütő ütőszeg – az acélból van.

Egy utólag beépíthető, de valójában felesleges acéldarabot is terveztek a fegyverbe. Erre azért van szükség, mert az amerikai törvény szerint tiltott az olyan lőfegyver, amely fémdetektorokkal nem érzékelhető.

Wilson a fegyver létrehozásához szükséges terveket, ahogy ígérte, hozzáférhetővé tette a neten, vagyis elvileg bárki hozzáférhet a „szabásmintához”. Ezzel azonban már nem egy dísztárgy vagy egy gyerekjáték válik néhány kattintással előállíthatóvá, hanem egy pisztoly, amelynek nincs gyári száma, így nehezebben azonosítható.

Az amerikai Defense Distributed oldalán található egy fotó, rajta a műanyag pisztoly tizenhat darabjával.

Egy videót is közzétettek arról, hogy a szervezet 25 éves vezetője elsüti a pisztolyt.

Az első lövés egyébként nem ez volt a Liberatorral. Amikor először elsütötték, akkor még csak madzaggal merték meghúzni a ravaszt. A fegyvert a kísérlethez egy állványra rögzítették.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!