szerző:
hvg.hu

Egyre több háztartásban okosabb a tévé, mint egy ötödikes, és sokasodnak az okostévékről szóló hírek is. De vajon mire is jó valójában egy ilyen készülék? Ezt gyűjtöttük össze néhány pontban.

Havonta egy új tévé

Az okostévékre, akárcsak az okos eszközök divatját megteremtő smartphone-okra, telepíthetünk alkalmazásokat. Ez azt jelenti, hogy bár az idén megvásárolt tévé fizikailag jövőre is ugyanaz a készülék lesz, valójában hetente, havonta megújíthatjuk, új funkciókkal ruházhatjuk fel azzal, hogy új és új alkalmazásokat telepítünk rá. Sőt, léteznek megújítható tévék is, melyeket ugyanúgy tudunk hardveresen is fejleszteni, akárcsak egy számítógépet.

Telelájk

Egyre több időt töltünk el Facebookon, egyre többeknél válik a közösségi oldal a napi internetezés kiindulópontjává, innen olvassuk tovább az ismerőseink által megosztott tartalmakat, itt nézzük meg az általuk kirakott videókat, kommentelhetjük képeiket. Éppen ezért kicsit kényelmetlenül is érezzük magunkat, ha egy nethez kapcsolódó eszközök nem érhetjük el a Facebookot. Mivel az okostévé nemcsak netre kapcsolódik, hanem Facebook alkalmazás is létezik hozzá, így már két Barátok közt-rész közben is elintézhetjük a napi betevő lájkolást.

Tévéfon

A legnépszerűbb ingyenes telefonálást biztosító szolgáltatás a Skype-ot az okostévéken is lehet használni. Sőt, sok esetben úgy tűnik, mintha a Skype kifejezetten a tévére lenne kitalálva: meglehetősen a személyesség élményét kelti, ha egy tévéképernyő méretű felülete videótelefonálhatunk barátainkkal.

Egy nyaralás képei

Az okostévék jelentős része kínál DLNA kapcsolódási lehetőséget. Ennek lényege, hogy a technológiával felruházott eszközök - laptop, okosmobil, táblagép, fényképezőgép vagy éppen külső merevlemez - mindegyikén lévő tartalmakat (fényképeket, zenéket, videókat) elérhetjük a tévéről. Így például jóval kényelmesebben megmutathatjuk egy házibuliban a legutóbbi nyaralás képeit, nem kell mindenkinek egyetlen 3-5 colos kijelző fölött tolongania.

Angry Birds

Aki csak néha-néha játszana egy kicsit, annak teljesen felesleges sok tízezer forintot költenie - a tévé árán felül - játékkonzolokra. Az okostévékre ugyanis egyre több játék elérhető, gondoljunk csak például a Samsung platformján kifejezetten népszerű Angry Birdsre.

Otthoni torna okosabban

Első olvasatra meglepő lehet, hogy a tévé segít a tornában, pedig tényleg tud. Ráadásul jobban, mint a laptop. Míg az utóbbin általában csak elindítunk egy youtube-os videót, aztán csak reméljük, hogy kívülről nézve mi is hasonlóan mozgunk, mint Rubint Réka, a tévé kicsit többet is adhat. Van olyan televízió, amelyen például van direkt házi fitnesszhez fejlesztett virtuális tükör. Ennek lényege, hogy osztott képernyőben látjuk egyrészt a tornavideót, másrészt viszont azt a képet is, amit a tévé kamerája lát rólunk. Így könnyedén összehasonlíthatjuk, hogy valóban úgy mozgunk-e, ahogy kell.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!