szerző:
László Ferenc

Megéri-e nagyon vékony, de cserébe sokkal drágbb laptopot venni? Mennyi ideig bírja valójában egy 11 órás üzemidővel ígért gép? Ciki-e a tavalyi processzor? Kipróbáltuk a Samsung ATIV Book 8 ultrabookot.

Hogy mi a különbség a notebookok és az ultrabookok között? Utóbbiak jelentősen vékonyabbak és könnyebbek, miközben gyorsaságban felveszik a hagyományos notebookokkal a versenyt, ráadásul az egy feltöltéssel elérhető használati idejük is több mint korrekt. Igaz, semmit sem adnak ingyen, így jobb ha felkészülünk arra, hogy a szuperkarcsú ultrabookok jóval többe kerülnek mezei társaiknál.

Szemrevaló

Az Apple termékeket sokan egyszerűen az elképesztő dizájnjuk miatt szeretik, az amerikai gyártónak azonban nem árt odafigyelnie a riválisaira, hiszen ma már egy Sony Vaio, vagy egy Samsung ATIV Book is néz ki olyan jól, hogy látványuk hatására könnyebben kinyílik a pénztárca.

A mostani tesztalanyunk is ilyenre sikeredett, ami adódik egyrészt a szupervékony kivitelből, másrészt az elegáns vonalvezetésből, harmadrészt a szálhúzott alumíniumborításból.

©

Az ultrabook egyébként házilagosan megbonthatatlan, úgynevezett unibody kivitelű, így aztán sem egy akkumulátor-, sem pedig egy merevlemezcsere nem oldható meg otthon, csak a memóriát lehet cserélni.

A 20,9 mm-es vastagság és a 2,4 kg-s tömeg nagyon is lájkolható, de persze csak annak tudatában, hogy ez nem egy ultramobilis 12-13 colos gép, hanem egy nagytudású 15-ös példány. (Összehasonlításképpen: a retinás MacBook Pro még ennél is vékonyabb (18 mm) és 2,02 kg-jával jóval könnyebb). Az Intel előírása szerint egyébként a 14 colnál nagyobb kijelzős hordozható számítógépek közül azok tekinthetők ultrabooknak, melyek vastagsága nem éri el a 21 mm-t - ezt a Samsung éppen-éppen, de kipipálta.

©

Egy töltéssel 7 órán át

A 220 voltos hálózati adaptert a baloldali élen tudjuk csatlakoztatni, erre a műveletre azonban szerencsére csak viszonylag ritkán van szükség. A nyolccellás és 91 Wh-s akkumulátor a gyári adatok szerint átlagos használat mellett mintegy 11 órás használati időt biztosít, amit mi 7 órának tapasztaltunk, de még ez is bőven jó eredmény. Ha pedig végig maximális tempón pörgetjük a gépezetet, még akkor is 3-5 órás használati időt kapunk - ez sem rossz érték.

Sok csatlakozó és nem kevés melegedés

Az említett AC-csatlakozó mellett található a gigabites Ethernet-port, mely egy egyszerű lenyitást követően állítható hadrendbe. Céges, vagy éppen multimédiás felhasználáskor jó szolgálatot tehet a VGA-kimenet és a szabványos HDMI-port, ezenkívül pedig még egy kombinált 3,5 milliméteres fülhallgató/mikrofon csatlakozó aljzatot is kapunk a pénzünkért. Az itt rejtőző USB-portok kék színben pompáznak, vagyis villámgyors USB 3.0 tempót diktálnak, a csatlakozó akkor is tölti a rádugott perifériát, ha maga a számítógép ki van kapcsolva.

©

Az ellentétes oldalra került a Kensington lock, az SD-kártyaolvasó, illetve két további USB-port, melyek azonban se nem 3.0-ásak, se nem extra töltő funkciósak. Az ultrabook négy méretes gumilábon támaszkodik az asztalra, és ugyancsak alul keresendő a két darab, egyenként 4 W-os JBL hangszóró, melyek notebook fronton egészen kiváló hangminőséget és hangerőt biztosítanak. A ventilátorok zaja még erős terhelés mellett sem túl zavaró, melegedésre azonban fokozottan hajlamos a gép.

Kijelző

A tesztelt példány pontos típusjelzése 870Z5E, ami azt jelöli, hogy ennek a modellnek a kijelzője még nem érintésérzékeny, szemben a 880Z5E típusjelű touchscreenes nagytesó LCD-jével.

A 300 nites fényerő elméletileg elég kellene legyen, tűző napsütésben viszont nem tiltakoznánk ennél nagyobb fényerő ellen sem. Már csak azért sem, mert egyébként jó ránézni a képernyőre: a 15,6 colos IPS panel felbontása a full HD-t jelentő 1920x1080 pixel, ami azt eredményezi, hogy a pixelsűrűség 141 ppi. Összehasonlításképp, a normál MacBook Pro 15,4 colos kijelzője kiviteltől függően 117-129 ppi-s, a retinás példányok viszont nem kevesebb mint 220 ppi-s értéket virítanak.

©

A kijelző körül minden oldalon körülbelül ujjnyi vastag kávában a kijelző felett egy 1 megapixeles webkamera rejtőzik, melynek révén remek 720p HD videóhívások bonyolíthatók le.

Billentyűk és érintések

Az ATIV Book 8 gép 102 gombos hagyományos nyomógombos billentyűzetén remek munkát lehet végezni, a gombok elhelyezését és a közöttük lévő térközöket, valamint a nyomáspontot is sikerült jól eltalálni. Excel-rajongóknak jó hír, hogy van külön numerikus billentyűzet is, éjjeli baglyoknak pedig az, hogy a billenytűzet háttérvilágítása sem maradt ki. Ez utóbbi a fényszenzor révén automatikusan bekapcsol, ha a külső megvilágítás egy bizonyos szint alá csökken, ereje manuálisan állítható.

©

A 110x80 milliméteres felülettel rendelkező touchpad kellemes tapintásérzetet biztosít és az alsó szekciójába van láthatatlanul belerejtve a szokásos két nyomógomb.

Motor

A motorháztető alatt a tavalyról már jól ismert Ivy Bridge platform rejtőzik. Az ennél eggyel újabb, negyedik generációs Haswell platform a Samsungnál egyelőre csak az ATIV Book 9 Plus-ban érhető el, azonban kár lenne azt hinni, hogy a Haswellhez hasonlóan 22 nanométeres, csak éppen egy architektúrával korábbi Ivy Bridge ma már esetleg teljesen elavult.

Az Intel HM76-os alaplapi chipkészlet mellett egy Intel Core i7 3635QM processzor gondoskodik a kiváló sebességről és a relatíve alacsony fogyasztásról. A 45 W-os TDP-jű processzor 6 MB cache-t kapott, alaphelyzetben 2,4 GHz-es órajelen üzemel, de ha a helyzet úgy alakul, akkor akár 3,4 GHz-re is fel tud pörögni. A chipben négy darab mag található, melyek azonban a Hyper Threading miatt nyolcnak látszanak az operációs rendszer felé. Megjegyzendő, hogy a maximális 3,4 GHz-es tempó esetén már csak egy mag aktív.

A tesztekben kategóriáján belül korrektül teljesített a masina, hiszen a PC Mark 7-ben 4231 pontot, a Cinebench 11.5-ben pedig 6,4 pontot ért el - a Windows élményindex 5,9-es (a winchester a leggyengébb láncszem).

©

További belsőségek

A platform szerves részét képező Intel HD4000-es integrált grafika sem rossz, de például a legújabb játékok futtatásakor nagyobb hasznát vesszük a 2 GB GDDR5 memóriával felvértezett AMD HD8870M grafikus megoldásnak. Ez a 28 nanométeres csíkszélességű GPU természetesen DirectX 11 kompatibilis - maga a GPU 725 MHz-es, a memória frekvenciája pedig 1125 MHz. Amennyiben Full HD felbontásban játszunk, a grafika részletességét érdemes levenni közepes szintre, ellenkező esetben ugyanis nem feltétlenül lesz akadozásmentes a képi megjelenítés, de ez persze csak a legújabb játékokra igaz.

Az 1600 MHz-es DDR3 memória alaphelyzetben 8 GB kapacitású, és amint azt már kitárgyaltuk, viszonylag egyszerűen bővíthető. A Seagate gyártmányú merevlemez 1 TB-os, 5400 rpm sebességű és S-ATA II felületű - a rendszer fürgeségén tovább lehet javítani, ha a vinyót egy SSD meghajtóra cseréljük le. Az a/b/g/n szabványú Wi-Fi kontroller révén maximum 300 Mbit/s-os adatátviteli sebesség érhető el, ezenkívül pedig a Bluetooth 4.0 támogatásról is szólnunk kell.

Szoftveres felhozatal

A 64 bites Windows 8 operációs rendszer remek érintőkijelzős támogatást biztosít, így adott esetben érdemes lehet némi felár ellenében a már említett touchscreenes kivitelt választani.

Az ultrabook védelméről alaphelyzetben a Norton Internet Security gondoskodik, azonban sajnos csak trial, vagyis próbaverzió formájában. Adottak továbbá az S Player, S Galery és S Camera alkalmazások, illetve a Samsung elmaradhatatlan ChatOn kliense. A Side Sync lényege, hogy a PC-re csatlakoztatott egér, vagy billentyűzet a telefonunkon is használhatóvá válik, illetve a számítógépen megjeleníthető az okostelefon kijelzőképe. Továbbá képviselteti magát a fedélzeten a Music Hub, az Evernote, az Adobe Photoshop Elements, illetve a Cyberlink PowerDVD, szórakoztatásunkról pedig a Plants vs. Zombies hivatott gondoskodni.

©

Remek gép, kis hibákkal

A Samsung ATIV Book 8 személyében egy kiváló minőségű, remek dizájnt kapott, fürge működésű és korrekt működési idejű hordozható számítógépet ismerhettünk meg, melynek ráadásul még a hangminősége és az alap szoftverkörítése is rendben van.

Az optikai meghajtó hiányát vélhetően kevesen érzik égető problémának (sőt), az viszont tény, hogy egy ilyen szupermasinába illett volna már alapból SSD-t pakolni, illetve jó lenne, ha a Samsung mihamarabb Haswellre cserélné az Ivy Bridge processzorokat.

A nálunk járt tesztkészülék hivatalos listaára 350 ezer forint, ami nem kevés pénz, de az érte kapott vas sem éppen mindennapi. Összehasonlításképp, egy hardveresen hasonló tudású 15 colos MacBook Pro közel kétszer ennyibe, 670 ezer forintba kerül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!