szerző:
hvg.hu

Vitathatatlanul hasznos program a Windows beépített feladatkezelője, a Task Manager, azonban léteznek ennél nagyobb tudású, sőt kifinomultabb megoldások is.

Ha szeretnénk egy, a Windowszal együtt rendelkezésre álló Feladatkezelőnél sokoldalúbb megoldást, akkor töltsük le a nevébe is sokat ígérő Task Manager DeLuxe programot – innen.  

A zip fájlban érkező programot csomagoljuk ki, majd az exe fájlra kattintva indíthatjuk is, ami azt jelenti, hogy nem kell telepítenünk. Először egy kis időre szüksége lesz, hogy áttekintse gépünket, majd meg is jelenik az ablaka.

Akárcsak a beépített Feladatkezelőnél, itt is több fület találunk, és a program legfontosabb feladata, ezúttal is, hogy rajta tartsa a szemét a rendszerfunkciókon, a folyamatokon, szolgáltatásokon, automatikusan induló programokon stb.

Nézzük meg most, mit is tartalmaznak a fontosabb fülek. A Processes a futó folyamatokat mutatja, és ha duplán kattintunk valamelyikre, további részletes magyarázatot kapunk róla – ez a funkció például nem található meg az „igazi” Feladatkezelőben. Bármelyik folyamatot jelöljük ki, azt természetesen azonnal leállíthatjuk.

A Services fül a háttérben lévő feladatokat tartalmazza. A bal alsó sarokban lévő Service Manager gombra kattintva további részletes leírást lapunk a feladatokról, és innen is tudjuk indítani, leállítani, sőt eltávolítani bármelyiket közülük.

Az Autoruns fül mutatja az automatikusan induló programok listáját, és természetesen innen is megakadályozhatjuk ezek indítását. A Performance fülön a CPU- és a memóriahasználatot kísérhetjük figyelemmel grafikus ábrázolásban, és alattuk még részletes rendszerinformációt is kapunk.

A valóban sokoldalú program még arra is lehetőséget kínál, hogy – a felső keresőmezőben – a neve alapján keressünk rá bármelyik szoftverre vagy folyamatra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!