szerző:
hvg.hu

Igaznak bizonyultak a korábban felröppent hírek, az Apple 3 milliárd dollárért felvásárolja a hangtechnikával foglalkozó Beats Electronicsot.

Az Apple magyar idő szerint szerdán éjszaka kiadott közleményében jelentette be, hogy 3 milliárd dollárért felvásárolja az elsősorban fejhallgatóiról ismert Beats Electronics hangtechnikai vállalatot, valamint a hozzátartozó Beats Music streaming zenei szolgáltatást. A vételár nagyobbik részét, 2,6 milliárd dollárt készpénzben fizetnek ki, a maradék 400 millió dollárt pedig Apple-részvényekben. Az üzlet a versenypiaci engedélyezés után várhatóan az idei utolsó negyedévben zárul majd le.

©

A közleményben az Apple vezérigazgatója, Tim Cook úgy fogalmaz: a zene mindannyiunk életének fontos része, és így kiemelt helye van az Apple-nél is. A Beats egyik társalapítója, Jimmy Iovine szerint szerint a hangtechnikai vállalat létrehozásakor az Apple technológiát és kultúrát összehozó képessége inspirálta őket. A Beats másik társalapítója Dr. Dre rapper-producer, akivel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy helyet kap az Apple igazgatótanácsában. Erről hivatalosan továbbra sem lehet tudni semmit.

Bár az üzletnek vannak hangos ellenzői az Apple-rajongók körében, elég csak a fejhallgatók piacára ránézni ahhoz, hogy egy komoly érvet társítsunk a Beats felvásárlásához.

A Beats megvételéről először a The Financial Times számolt be, még május 8-án. Mivel azóta három hét telt el, egyre többen vélték úgy, hogy téves volt a lapinformáció. A felvásárlás bejelentésének időzítése aligha véletlen: az Apple jövő héten tartja éves WWDC fejlesztői konferenciáját, melyen biztosan megtudhatunk majd egy-két részletet az üzlet gyakorlati következményeiről.

Ha máskor is elsők közt szeretne értesülni a legfontosabb tech hírekről, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!