szerző:
hvg.hu

Az idei nyár egyik őrülete az ice bucket, azaz a jeges vizes kihívás volt, amelynek egészen különös hajtásai is vannak.

Az ice bucket challenge, azaz a jeges vizes kihívás célja valóban nemes: egy kis mókával övezve adakoznak egy jelenleg még gyógyíthatatlan neurológiai betegség, az ALS kutatását végző alapítvány számára. Aki teljesíti a „feladatot” az kisebb, aki viszont nem vállalja, az nagyobb összeggel járul hozzá a kutatáshoz.

Videók százai örökítették már meg neves és kevésbé ismert emberek jeges vizes kalandjait, azonban a legdurvább ilyesfajta próbálkozás valószínűleg egy torontói vegyészé. Muhammad Qureshi, aki amellett hogy valóban adakozott is a nemes célra, egy nem mindennapi kihívást teljesített: jeges víz helyett folyékony nitrogénnel öntötte nyakon magát.

A folyékony nitrogén pedig köztudottan „valamivel” hidegebb a jégnél: -195,8 és -210 fok között ilyen cseppfolyós halmazállapotú.

©

Hogy a vegyész mégsem vált azonnal jégtömbbé, arról a fizika, pontosabban az úgynevezett Leidenfrost hatás gondoskodott. Qureshi testhőmérséklete annyira meleg volt a folyékony nitrogénhez képest, hogy a két anyag között egy vékony szigetelőréteg alakult ki, azaz a szuperhideg anyag nem érintkezett a férfi testével. Persze a szigetelőréteg csak rövid ideig marad meg, így a vegyész is azonnal és alaposan „leporolja” magát.

Qureshi az adakozás mellett tanítani is szeretett volna ezzel a YouTube-videóval, és az eddigi pár százezer néző talán meg is értett belőle valamit. Arra mindenesetre felhívta a figyelmet, hogy a művelet azért veszélyes, és senki se utánozza.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!