szerző:
hvg.hu

Nem érdemlik ki az e-könyvek a könyvekre vonatkozó kedvezményes áfakulcsot – így döntött az Európai Unió Bírósága. Az ítélet nem akadályozza, de azért lassítja az olvasók számára több szempontból kényelmesebb megoldás terjedését.

Nem könyvnek, hanem “elektronikusan támogatott szolgáltatásnak” minősítette az e-könyveket az Európai Unió Bírósága, így gyakorlatilag megtiltotta a kulturális termékekre kiszabható kisebb áfakulcs alkalmazását – írja a Papíron túl blog. Az ítélet minden elektronikus vagy digitális formátumú kiadványra vonatkozik, függetlenül attól, hogy azt milyen technológiával tették közzé.

A blog szerint az ítélet kimondása előtt több országban is a papír könyvekre alkalmazott kisebb áfa vonatkozott az e-könyvekre is: például Franciaországban szintén 5%, Luxemburgban pedig csak 3%. A hazai fogyasztókat a döntés csak elméletben érinti, itthon ugyanis eddig is az általános, 27%-os áfát számolták rá az e-könyvekre – ennek országszintű csökkentését lehetetlenítette el a "nagyon erős, a hagyományos könyvkiadásban érdekelt vagy nyomdákkal rendelkező lobbi" által kiharcolt európai döntés.

©

Az ítélet alighanem hatással lesz az e-könyvek kereskedelmére is, mégpedig olyan módon, hogy a legális piac serkentése helyett továbbra is az "alternatív", illegális letöltőhelyek felé tereli majd az olvasókat.

Az olvasást több szempontból kényelmesebbé tévő e-könyv-olvasó gépek – így az e-olvasás – iránt egyre növekszik a kereslet: míg tavaly a világpiac 20 százalékkal nőtt, Európában 30-40 százalékos volt a növekedés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!