szerző:
hvg.hu

Kéznagyságú, 3D-val nyomtatott hangyák lehetnek a jövő gyári munkásai.

Az emberi kéz nagyságú hangyák szerencsére nem valamilyen mutáció eredményei, hanem 3D-s nyomtatással készült robotokról van szó – számolt be róluk a New Scientist.

A robothangyák tele vannak különféle szenzorokkal, sztereo kamera van a fejükön, és képesek megfogni különféle dolgokat. Utánozni tudják az igazi hangyák viselkedését azáltal, hogy egyéni döntéseket hoznak a közös cél érdekében. A csapatmunkának köszönhetően olyan komplex feladatokat is elvégezhetnek, mint egy nagyobb tárgy mozgatása. A fejükön lévő kis antennák segítségével pedig akár újratölthetik magukat.

©

A hangyákat az automatizálással foglalkozó német Festo cég készítette, s ahogy a New Scientistnek elmondták, olyan intelligens végrehajtókat akartak létrehozni, akik hatékonyan dolgozhatnak a jövő gyáraiban, alkalmazkodva a termelési követelményekhez.

A Festo-hangyákat az áprilisi hannoveri ipari vásáron ismerheti meg a nagyközönség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!