szerző:
Papós Tamás

A Facebook mindig szolgáltat olyan adatokat, amelyek egészen hihetetlenek, az SM 15 konferencia egyik előadásán is lehetett hasonlókból szemezgetni, illetve azok hátterét is elemezte Radisics Milán. A közösségi oldal már most nyerésre áll a YouTube-bal szemben, de a fiatalokkal továbbra is hadilábon áll. Elveszti őket, vagy van megoldás?

Már mi is közöltük korábban azt a 10 grafikont a Facebook statisztikáiról, amelyeket elnézve bárki álla leeshet. Ezekből szemezgetett az SM 15 konferencia egyik előadója, Radisics Milán is, aki a következőket emelte ki: 1,2 milliárd mobil eszközről használják a közösségi oldal alkalmazásait, ezt napi átlagban 745 millió ember teszi, ebből 526 millió pedig csak mobilon facebookozik.

A mobilozók egyik kedvenc tevékenysége a videók nézegetése, és a Facebook ezen a területen az utóbbi hónapokban harcba is szállt. Nem akárkivel zajlik a csata: ugyan nincs kimondva, de biztosak lehetünk benne, hogy a 10 éves YouTube pozíciójának megingatása a cél. Ez nem csak lehetséges, hanem bizonyos szempontból már sikerült is Mark Zuckerbergnek, akit egyébként a Radex Media Group alapítója olyan fontos személyiségként említett, mint évszázadokkal ezelőtt Gutenberg volt.

A Gutenberg-galaxisból a Zuckerberg-galaxisba
©

Hogyan csinálta? Átalakíttatta a Facebook algoritmusát, amely korábban az üzenőfalunkon a képeket emelte ki, most viszont a videókkal lehet gyakrabban találkozni, ha valaki feltölt egyet, az elsőbbséget élvez minden más típusú tartalommal szemben. Az eredmény pár hónap után érzékelhető: tízszer több facebookos videót osztanak meg a felhasználók, mint YouTube-osat, ezt pedig csak elősegítik az olyan exkluzív szerződések, amelyek révén gyakorlatilag tévézni is lehet a Facebookon.

Ettől függetlenül nem minden rózsás a Facebook háza táján, hiszen a fiatalokért és a média vezérszerepéért zajló harcban akadt egy riválisa, amely őrületes tempóban tarolja le a piacot. Ez nem más, mint a Snapchat, amelytől már a magyar kormány is kért ki adatokat. Egyrészt a videózás kapcsán is komoly ellenfél, erre Radisics Milán konkrét példákat is hozott: a Snapchaten 36 millió megtekintés kapott az idei Oscar-gála a müncheni sörfesztivál, az Octoberfest hangulata pedig 23 millió felhasználóhoz jutott el az alkalmazáson keresztül.

©

Hogy kik a felhasználók? A fiatalok. Az amerikai tinik közül például néhányan ki is mondták: számukra a Facebook meghalt, közben a közösségi oldal tábora öregszik is rendesen. A Snapchat viszont órási tempót diktál: három hónapja sincs, hogy Discover funkciója révén a média is elérheti tartalmaival a felhasználókat, a Time magazin már arról számolt be, hogy napi (!) 1 millió (!) látogató érkezik hozzájuk a Snapchaten keresztül.

Mindezek után elég kézenfekvőnek tűnik, hogy mire hajthat a Facebook: ahogy a korábban szintén veszélyesen fejlődő WhatsApp és Instagram esetében történt, úgy most sem csodálkoznánk, ha felváráslásra kerülne sor. Valószínűleg csak egy kérdés maradt: hány milliárd dollárért adja el a lelkét a Snapchat a világ kommunikációját továbbra is uralni kívánó Facebooknak?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!