szerző:
hvg.hu

Tenyérben elfér az a drón, ami a felderítésben lehet az amerikai hadsereg segítségére.

A drónok méretét leginkább az határozza meg, hogy mire szeretnék használni. Az Amazon csomagszállító eszközének muszáj méretesnek lennie, hogy elbírja a szállítmányt, a 4K-s felbontású videó forgatására szánt változat pedig egy igazi monstrum, hiszen csak a kamera súlya 6 kg. A norvégiai székhelyű Prox Dynamics most egy olyan eszközt mutatott be, ami ez utóbbinak épp az ellentéte: pici, könnyű és nehezen észrevehető. Éppen ezért hasznos hadászati célokra.

©

A Defense One beszámolója szerint a Black Hornet Nano névre hallgató drón alig 18 grammos, hatótávolsága nagyjából 1 kilométer és egy feltöltés után 25 percig lesz képes a levegőben maradni. Márciusban az amerikai gyalogos felderítők már tesztelték az eszközt, a britek pedig Afganisztánban próbálgatták a Black Hornet Nano-t. A normál és hőkamerával is felszerelt eszköz nemcsak a harctéren, hanem minden olyan helyzetben használható lesz, ahol az átlagosnál jóval kisebb méretű szerkezetekkel érdemes operálni – például katasztrófák helyszínén.

Jelenleg ez a legkisebb drón, amit harcászati célokra valaha is kipróbáltak. Az eszköz ára elsősorban nem mérete, hanem a benne elhelyezett érzékelők miatt borsos: 40 ezer dollárba (kb. 11,2 millió forintba) kerül.

Mindeközben a Harvard Egyetem kutatói gőzerővel dolgoznak azokon a robotlegyeken, amiket szintén a felderítés hasznosíthat majd. Persze nem ez az egyetlen olyan eszköz, ami a jövő harcászatában fontos szerepet kaphat majd.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!