szerző:
hvg.hu

A felbecsülhetetlen értékű prototípusra egy amerikai roncstelepen bukkantak rá.

Az Apollo-küldetések idején jó néhány holdjárót készítettek a NASA szakemberei. Ezek közül három még ma is a Hold felszínén található, egy a Nemzeti Légi és Űrhajózási Múzeumban pihen Washingtonban, egyet pedig tavaly eladtak. Ez utóbbi sorsa igazán érdekes, mert a vásárló nem volt más, mint az alabamai roncstelep.

©

A Motherboard nemrég hivatalos úton megszerzett egy dokumentumot, ami igazolja, hogy a felbecsülhetetlen értékű űreszközt valóban eladták, ráadásul a roncstelep fémhulladékként vette át a szerkezetet. A NASA információi szerint a szóban forgó holdjárót 1965 és 1966 között tervezték, építették és tesztelték a Marshall Space Flight Centerben, azaz a NASA legrégebbi űrközpontjában Alabamában.

A prototípusra egy kert végében találtak rá, a sorsát pedig onnantól végig követte a NASA, ám amikor fel akarták venni a tulajdonossal a kapcsolatot, kiderült, a férfi már meghalt, előtte viszont ócskavasként adott rajta tovább. Pedig nem nehéz kiszúrni, hogy valószínűleg egy értékes példányról lehet szó, a holdjárók ugyanis típustól függően közel 3 tonnát nyomnak, akár 6 és fél méter hosszúak lehetnek, 4 és fél méter szélesek és négy-hat kerekük van.

©

Bár a Motherboard szerint a NASA nem sok erőfeszítést tett azért, hogy visszaszerezze a szerkezetet, a roncstelep tulajdonosa egy fotót is elküldött a szerkesztőségnek, hogy bizonyítsa: még egyben van a holdjáró.

A NASA a jelek szerint más területen sokkal figyelmesebb, ha a saját dolgairól van szó. Nemrég 8400 fotót tettek közzé a holdra szállásról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!