szerző:
hvg.hu

Mostantól a Google Chrome böngészője is támogatja azt a videótömörítési formátumot, amellyel a videók kevésbé foglalják le a sávszélességet. Egyáltalán nem mellékes, hogy az új formátum lejátszása az igencsak energiaéhes böngésző fogyasztását is csökkenti.

A Google fejlesztőinek közlése szerint másodpercenként összesen 3000 órányi videót néznek a Chrome böngészőt használók világszerte. Mivel a netre felkerülő anyagok egy jelentős része ma már főleg Full HD (vagy még jobb) felbontású, gazdag színvilágú, így aztán meglehetősen nagy méretű is, a Google úgy döntött, itt az ideje egy kicsit optimalizálni a videók lejátszásán.

A korábbi szavánnyal 3G-s kapcsolatnál ilyen rossz volt a videó minősége.
©

A böngésző eddig a H.264-es kodeket támogatta, ám a most listára vett VP9-hez képest az rosszabb képminőséget és dupla akkora adatforgalmat jelentett. A fejlesztők szerint az új tömörítési formátumnak köszönhetően akár 40 százalékkal is csökkenhet az adatforgalom, emellett pedig az eszköz akkumulátorát és processzorát is jobban kíméli ezután a videólejátszás – miközben a videó minősége nem romlik. További 25 százalékkal csökkenti a videólejátszás energiaéhségét azzal, ha a tartalmakat nem Flash-ben jelenítik meg.

Ugyanez ilyenné válik a VP9-es tömörítési formátummal.
©

Mivel számos felhasználónak az internetkapcsolat miatt még gondot okoz a nagy felbontású videók lejátszása, a Google egy olyan szabványt is kidolgozott, ami menet közben automatikusan állítja át a videók minőségét. A fejlesztők szerint mindez azt jelenti, hogy felére csökken a videómegszakadások száma.

A Chrome-béli fejlesztésekre egyébként szükség is van, hiszen nemrég kiderült, hogy a Google böngészője feltöltésenként 1 teljes órával is megrövidítheti a laptopok üzemidejét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!