szerző:
hvg.hu

Letiltottak egy felhasználót csak azért, mert a vezetékneve megegyezett az iszlamista terrorszervezet angol nevének rövidítésével. Csak harmadikra hitték el neki, hogy nem terrorista.

Igencsak meglepődött Isis Anchalee, amikor megpróbált belépni a Facebook-fiókjába, azt ugyanis elérhetetlenné tették a közösségi oldal üzemeltetői. Mint kiderült, a probléma a nevével volt, a Facebook biztonsági részlege ugyanis azt gondolta, hogy a nő (profilja) az angolul szintén ISIS-nek (vagy ISIL-nek) nevezett Iszlám Állam harcosa.

©

A Guardian szerint Isil Anchalee a Twitteren fakadt ki, “A Facebook azt gondolja, hogy terrorista vagyok, és befagyasztotta a hozzáférésemet”, írta, és közben be is szkennelte útlevelét, és a képet elküldte a Facebooknak. A közösségi oldal ügyfélszolgálatosai végül harmadik bizonyítási kísérletére hitték el neki, hogy valóban ez a neve, és semmi köze az Iszlám Államhoz.

Az online szolgáltatók a múlt heti párizsi terrortámadás-sorozat óta kezdik komolyabban venni az Iszlám Állam online propagandagépezetének megakasztását. Többek között ezt a célt tűzte ki az Anonymous által indított "totális háború" is, melynek részeként ön is segíthet a terrorbarát oldalak és profilok elleni harcban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!