szerző:
hvg.hu

Internetes csendre intette a brüsszeli felhasználókat a párizsi terrortámadás-sorozat elkövetőihez kapcsolódó terrorista után vasárnap éjjel akciózó belga rendőrség. Az első értesülések hat terrorista elfogásáról szóltak, később kiderült, összesen 16 embert vettek őrizetbe.

A hatóság a hivatalos Twitter-csatornáján írta vasérnap délután: amíg nem fogják el a keresett terroristá(ka)t, online rádiócsendre intik a lakosságot, azaz arra, hogy a városban történő eseményekkel kapcsolatban ne tegyenek közzé információkat a közösségi csatornákon.

A történelemben alighanem ez az első alkalom, hogy egy rendőrség egy akció során közösségi webes hírzárlatra kéri a lakosságot. A közösségi rádiócsend megnehezítheti a keresett terroristák dolgát: nehezebben szerezhessen információt az akció részleteiről, például a terrorelhárítók városon belüli mozgásával kapcsolatban.

A La Libre Bélgique éjfél előtt nem sokkal közzétett információja szerint az akció során hat terroristát vettek őrizetbe, akik közül egy megsérült. Az ügyészségi sajtótájékoztatón végül 16 ember letartóztatását jelentették be. Az is kiderült, hogy a párizsi merényletek még menekülő tettesen, Salah Abdeslam nincs az őrizetbe vettek között.

A twitteresek amúgy a rendőrség kérését betartva, sőt arra kicsit rá is játszva, a #BrusselsLockdown témajelölő hashtag alatt vasárnap este inkább macskás képekkel árasztották el a csatornát.

©
©

Eközben az Anonymous módszeresen próbálja felszámolni a terroristák által használt közösségi webes csatornákat.