szerző:
hvg.hu

Műszaki cikkek százai, sőt ezrei találnak gazdára a mai napon. A Black Friday, azaz a fekete péntek történetére többféle magyarázat is létezik.

A Black Friday a Hálaadást követő péntek neve az Egyesült Államokban, amikor is óriási leárazással elindul a karácsonyi bevásárlási szezon. A Hálaadás mindig november negyedik csütörtökére esik, így a bevásárlós péntek november 23. és 29. között valamelyik – természetesen pénteki – nap.

A fekete péntek eredetére a legismertebb magyarázat, hogy a könyvelők, ha egy cég veszteségből nyereségbe fordul, akkor a piros tinta helyett már feketét használnak, és az év vége felé közeledve a legtöbb kiskereskedőnél már feketék lesznek a számok, azaz megjelenik a profit.

©

Mindez jól hangzik, azonban nem ez a fekete péntek igazi története, ahhoz ugyanis negatív felhangok is társulnak. Az igazi Black Friday az 1960-as évek Philadelphiájából ered. Itt is a Hálaadás utáni pénteket nevezték el így, és rettegtek is tőle a helyi lakosok. Ekkor ugyanis a várost elárasztották a turisták és a vásárlók a közeli külvárosokból, kévén mindig a következő nap került sor a nagy Army-Navi focimeccsre. A hatalmas beáramló tömeg komoly pusztítást végzett a városban, a rendőröknek extra műszakot kellett teljesíteniük, védeniük kellett (már amennyire lehetett) a boltokat a tolvajoktól.

Később megpróbálták Big Friday-ra (azaz nagy péntekre) változtatni a nevet, azonban ez már nem ragadt meg a köztudatban.

Azóta a fekete péntek, a bevásárlásos jelentésével terjedt el a világban, így nálunk is. Sokan döntenek úgy, hogy a nagy leárazások miatt most szerzik be a műszaki cikkeket karácsonyra. Azoknak, akik interneten vásárolnak, érdemes elolvasniuk kisokosunkat, ebben a cikkben pedig azt is megmutatjuk, miért éri meg a kiskereskedőknek az óriási leárazás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!