szerző:
hvg.hu

A történelem során most először szállt le ekkora méretű és ilyen nehéz utasszállító repülőgép a legjegesebb kontinensen.

Az izalndi Loftleidir légitársaság tudhatja magáénak azt a történelmi bravúrt, hogy először szálltak le egy nagy, 115 tonnás Boeing-géppel az Antarktisz jegén. A kontinensen első utasszállítóként egy Airbus A319-es landolt, még 2008-ban, de az feleilyen súlyú volt – a havas-jeges viszonyok között ez pedig nagyon nem mindegy a leszállásnál. (Landolni pedig még egy sima viharos szélben sem egyszerű, erről itt talál meggyőző videókat.)

A Mashable beszámolója szerint az Union gleccser közelében kialakított futópályán általában teherszállító és katonai gépen szállnak le, múlt héten egy Boeing 757 törte meg a jeget – szerencsére csak a szó átvitt értelmében.

©

A különleges landolás a légitársaság mellett két másik cég is segített megtervezni, hét hónap munkája kellett hozzá. Persze nem céltalanul: az izlandi vállalatok azt tervezik, hogy rendszeres járatok közlekednek majd az Antarktiszra.

©
©
©
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!