szerző:
hvg.hu

A menekülőknek ma már nem csak a víz és az étel jelenti az alapvető szükségletet, hanem az áram és a wifi is. Ugyanolyan okostelefon-függők lettek, mint mi, csak egészen más okból.

Egy ezer kilométerekben mérhető gyalogos utazáshoz ma öt dologra van szükség: vízre, ételre, kitartásra, valamint internetre és ami legfontosabb, okostelefonra – érvel a Wired szerzője, aki szerint a modern technológia teljesen új szükségleteket és lehetőségeket teremtett a menekülők számára. A kiszolgáltatott helyzetben lévők túlélése már-már ugyanannyira függ a náluk lévő okostelefontól, mint az ételről. A GPS funkció és a térképalkalmazások segítenek megtalálni az utat és lerövidíteni a bolyongás idejét. (A kifejezetten erre a célra létrehozott RefugeeInfo térképén például már régóta látszik, hogy Magyarország felől nincs bejárás nyugatra.) Az üzenetküldő alkalmazásokkal a családtagjaikkal tarthatják a kapcsolatot. A fordítóalkalmazások segítenek az útközben talált feliratok és más szövegek megértésében. És sok esetben biztonságos alvóhelyet is okostelefonjukkal találhatnak.

©

A Wired cikkét jegyző Alessandra Ram szerint probléma azonban, hogy a telefonokat gyakran elkobozzák a hatóságok, illetve ha meg is vannak, a menekülőknek nincs mindig internethozzáférésük, ami nélkül pedig a fent sorolt funkciók jelentős része nem elérhető. Éppen ez az oka annak, hogy amint egy lakott helyre érnek, a menekülők elsőként sokszor nem ételt, hanem áramforrást és wifi-kódot kérnek.

A főleg Szíria felől érkező emberek egymást is segítik a modern technológia segítségével: még nyáron írta meg a The New York Times, hogy az Európába eljutók megosztják pontos GPS-koordinátákkal ellátott útvonaladataikat a többiekkel, hogy azok már gyorsabban megtalálják a nyugatra vezető gyors és biztonságos utat.

Térkép egy kifejezetten a menekülőknek készült, mobilbarát weboldalon
©

A tech szféra is felfigyelt a legújabbkori problémákra, a napokban egy Techfugees (szójáték a menekülteket jelentő angol refugees kifejezésből) című konferenciát is rendeztek a kérdésben. Itt mutatták be például a Geecycle névre hallgató szolgáltatást, melynek segítségével bárki adományozhat egy használt okostelefont egy migránsnak, illetve egy könnyen beágyazható widgetet is elhelyezhet az oldalán, ami ebben segíti az ő látogatóit is.

Azt pedig csak mi tennénk hozzá, hogy nem sok visszásság van abban, hogy egy menekültnek telik egy okostelefonra – hiszen akinek el kell indulnia a hazájából, az nem feltétlen szegény, nem a pénzhiány elől menekül, hanem sokszor az életét menti.

És hát tegye a szívére a kezét: ha gyalog kellene elindulnia egy több ezer kilométeres útra, ön az asztalon hagyná az okostelefonját?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!