szerző:
hvg.hu

Okostelefon és mobilinternet kell a felnőtt internetezőknek – állapította meg az eNet kutatása.

A netezők kétharmada okostelefont használ, és közülük kétmillióan mobilinternetet is; a 4G iránti igény pedig rohamosan nő – ezt állapította meg a „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatása. Az eNET és a Magyar Telekom vizsgálata szerint Magyarországon 3,3 millió okostelefon-használó van, és a számuk folyamatosan emelkedik.

Okostelefon nélkül sehova

Az okostelefont használók mindennapi életének szerves részévé vált a telefon, amitől igen nehezükre esik elszakadni: háromnegyedük soha nem kapcsolja ki készülékét és a többség egész éjszaka maga mellett tartja (58%). Vannak azonban, akik még ezzel sem érik be: 28 százalékuk egész nap nem távolodik a telefonjától egy méternél messzebbre, közel minden negyedik pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.

©

Az okostelefon-használók az alkalmazások letöltése terén is igen aktívnak mutatkoznak, tízből kilencen szoktak legalább alkalmanként készülékükre appokat letölteni. Fizetni azonban már nem szeretnek ezért: kétharmad soha nem tölt le fizetős alkalmazásokat, negyedük pedig csak abban az esetben hajlandó erre, ha olyan appra van szüksége, ami ingyenesen nem szerezhető be.

A felmérésről

Az eNet 18 évnél idősebb internetezők bevonásával, 2013, 2014 és 2015 során végezte kutatásait a mobiltelefon-használati szokásokkal kapcsolatban. Minden alkalommal (az idén januárban és októberben is, így összesen négyszer) ezres vagy annál valamivel nagyobb mintán végezték a felmérést. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.

A rendszeresen használt alkalmazások típusát tekintve egyértelműen a térkép, navigáció a kedvenc (69%), mely nélkül még a lakásból sem szeretnek kilépni; de a kommunikációval (62%); játékkal (61%); illetve közösségi médiával (58%) kapcsolatos appok is nélkülözhetetlennek bizonyultak.

Az okostelefont nemcsak egyre többen, de egyre jobban is kedveljük: az okostelefon-használóknak eszük ágában sincs megválni telefonjuktól, még rövid időre sem. Nem meglepő, hisz 60 százalékuk azzal, hogy mobilnet-előfizetéssel is rendelkezik, nincs sem helyhez, sem időhöz kötve, ha navigációról, kommunikációról, játékról, hírolvasásról, munkáról vagy tanulásról van szó.

Mobilnetet mindenhova

Wifit tízből kilenc netező használ okostelefonján, miközben azok aránya, akik mobilinterneten keresztül (is) szoktak kapcsolódni a világhálóhoz, már eléri a 60 százalékot, ami kétmillió mobilnetezőt jelent. Folyamatosan nő tehát azok aránya, akik nemcsak az okostelefont, de az internetet is mindig „magukkal viszik”. A 4G (vagy: LTE) mobil szélessávú szolgáltatást már a mobilnetezők 41 százaléka használ okostelefonján, és további 6 százalék tervezi igénybe venni a következő egy évben. Az okostelefon-használók számára nemcsak a mobilnet-szolgáltatás megléte, hanem annak minősége is egyre inkább kulcskérdéssé válik, amit az is mutat, hogy 56 százalék számára a 4G képesség meghatározó szempont egy lehetséges új készülék kiválasztásánál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!