szerző:
hvg.hu

A Google most teszteli jelszó-helyettesítő megoldását, ami egyszerűbbé és biztonságosabbá teheti a hozzáférést a szolgáltatásaihoz.

Sok a baj a jelszavakkal. Könnyen elfelejtjük őket, különösen, ha – megfogadva a biztonsági szakemberek tanácsát – eltérő jelszavakat használunk a weboldalakon, és persze abból is nagy lehet a baj, ha hackerek megszerzik ezeket.

A Google most egy másféle megoldást tesztel, amelynek köszönhetően az e-mail-címünkön kívül semmi mást sem kell tudnunk, mégis hozzáférhetünk a Google-szolgáltatásokhoz. Persze ne számítsunk valamilyen óriási áttörésre a számítógépes biztonság területén az ötlet, jegyzi meg a TechCrunch, hasonló a Yahoo Account Key szolgáltatásához –, a keresőóriás ugyanis csak egy régi módszeren csavart egyet.

©

Ahelyett, hogy jelszót kellene beütögetni, amikor valaki bejelentkezik az e-mailjével egy szolgáltatásba, egy értesítést kap a telefonjára. Csak ezt kell megérintenie, és meg is történt a bejelentkezés. Ez lényegében megfelel a kétlépcsős azonosításnak, csak épp az első lépcső nélkül. Akkor sincs baj, ha a telefonunk éppen nincs a közelünkben, ilyenkor vehetjük elő újra a jó öreg jelszót.

A Google egyelőre csak néhány kiválasztott felhasználón teszteli ezt a fajta azonosítást, azonban arról, hogy hány felhasználóról van szó, és hogy mikor válik élessé ez az újdonság, egyelőre nincs hír.

Ha értesülni szeretne a funkció élesítéséről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!