szerző:
MTI

A Twitter ezentúl keményebben fellép a gyűlöletkeltő és az erőszakkal való fenyegetést tartalmazó bejegyzések ellen – ígérik a mikroblogszolgáltató oldal szerdára virradó éjjel megjelent közleményében.

A Twitter szabályzata értelmében a jövőben minden esetben felfüggeszti vagy bezárja az olyan felhasználói fiókokat, amelyekben "gyűlöletteljes tartalmak" jelennek meg vagy "elsődleges céljuk másokat bántani". A felhasználókat arra is kérhetik, hogy telefonszámmal hitelesítsék magukat. Ezek az intézkedések korábban hatékony eszközöknek bizonyultak – jegyezte meg a szolgáltató.

A mikroblogszolgáltató ezentúl megtiltja az olyan kifejezetten "gyűlölködő megnyilvánulásokat", amelyek esetében valamely felhasználót származása, nemzetisége, szexuális irányultsága, vallási hovatartozása, kora, fogyatékossága vagy betegsége miatt ér támadás.

Az új szabályok átültetése a gyakorlatba azonban nem egyszerű. A Twittert évek óta bírálják amiatt, hogy nem lép fel elég gyorsan a gyűlöletbeszéd vagy az erőszakkal történő fenyegetőzés ellen, s a szélsőségesek ezt kihasználva a közösségi oldalon és más hasonló felületen keresztül toboroznak híveket és buzdítanak erőszakra.

A Twitter mikroblogszolgáltató már az év elején keményebb fellépést helyezett kilátásba, és most az a kérdés, képes lesz-e érvényt szerezni új szabályzatának - jegyezte meg a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ egyik munkatársa.

Az utóbbi hónapokban a Facebook is bírálatok kereszttüzébe került, mindenekelőtt Németországban, amiatt, hogy túl lassan reagált a menekültek ellen uszító tartalmakra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!