szerző:
hvg.hu

Tajvani kutatók appja lefordítja a babasírást, pontosabban elárulja, milyen oka lehet a bömbölésnek.

A kisbaba nem ok nélkül sír, lehet, hogy éhes, nedves a pelenkája, esetleg fáj a hasa. Azonban ez a sírás egy kicsit olyan, mint a tűzjelző, annak hangja sem árulja el, hogy a pirítós égett meg jobban a kelleténél vagy épp a függöny lángol.

Tajvani kutatók viszont megoldották a babasírás problémáját, Infant Cries Translator nevű appjuk tulajdonképpen egy sírásfordító. Két éven keresztül mintegy 200 ezer sírásmintát elemeztek 100 újszülöttől, s olyan mintákat tudtak meghatározni, amellyel négy különböző ok különíthető el: az éhség, a fájdalom, az álmosság és a nedves pelenka.

©

A szülőknek nincs más dolguk, mint feltölteni egy 10 másodperces sírásmintát az appba, amely azonnal a felhőben tárolt adatbázisához fordul, majd 15 másodperc múlva visszatér az eredménnyel, a sírás valószínű okával.

Az app még nem tökéletes, de a fejlesztők szerint az eredmények ígéretesek. A visszajelzések alapján a két hétnél fiatalabb babák körében 92 százalékos a pontossága, az 1-2 hónapos csecsemőknél 84-85 százalékos, a négyhónaposaknál azonban már csak 77 százalékos. Nem véletlen, hogy az idő múlásával csökken a pontosság, minél nagyobb ugyanis a baba, annál jobban hat rá egyedi környezete.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!