szerző:
hvg.hu

Ha az időjárás is engedi, akár szabad szemmel is láthatjuk az ég harmadik legfényesebb objektumát, a Nemzetközi Űrállomást.

Elég közel kering a Földhöz a Nemzetközi Űrállomás (ISS, International Space Station), így jó időben szabad szemmel is látni lehet, persze ehhez tudni kellene, hogy mikor keressük az égen. A NASA online szolgáltatása ezt is megmondja.

©

A Spot the Station nevű webes alkalmazás megmutatja, hogy mikor és mennyi időre látható az űrállomás a Föld különböző pontjairól (6700 helyszínről van szó). Ha pedig valaki arra is veszti a fáradságot, hogy regisztráljon (Sign up for alerts), e-mailben kap értesítést arról, mikor is figyelje az eget.

©

Az oldal használatához amúgy nem kell regisztrálni, elég kiválasztani az országot és a várost, s a szolgáltatás máris mutatja az elkövetkező napok „figyelési időit”, sőt még a koordinátákat is. Ha egy város nem volna fent a listán, akkor érdemes egy másik, közeli várost keresni, az ISS ugyanis elég nagy és fényes ahhoz, hogy távolabbi helyekről is látható legyen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!