szerző:
hvg.hu

A Samsung bemutatta a GAIA-t, a 2016-os Tizen-alapú okostévékhez fejlesztett háromrétegű biztonsági megoldását.

Sok hackertámadás éri, érheti az internettel kapcsolatban álló okostelevíziókat (gondoljunk csak a "hallgatózó" tévékre), ezért is készítette el a Samsung az átfogó védelmet kínáló GAIA-t. A 2016-os Tizen-rendszert futtató okostévékhez fejlesztett rendszernek háromrétegű a biztonsági megoldása.

Az első réteg egy biztonsági zóna (SecureZone), amelyik egyfajta virtuális kerítésként védi a központi szolgáltatásokat. A Secure Keypad/Number Pad, a tévékészülékeken is megjelenő virtuális adatbeviteli eszközként óvja a felhasználók személyes információit, például a bankkártyaadatokat vagy a jelszavakat.

A GAIA kódolja a televízió és az IoT (Internet of Things) szolgáltatás szerverei között zajló kommunikáció során keletkező fontos adatokat. A GAIA beépített anti-malware rendszere észleli és blokkolja azokat a jogosulatlan programokat, amelyek alkalmasak a készülék meghekkelésére, illetve arra, hogy változtatásokat hajtsanak végre a Smart TV-k operációs rendszerének központi részeiben.

©

A harmadik védelmi szint egy hardveres megoldás. Azáltal hogy a Tizen operációs rendszer egy fő és egy biztonsági részre van bontva, a két modulban tárolt információk védelme külön-külön is megoldott. A személyes adatok hitelesítésére szolgáló nyilvános kulcsot ugyancsak a hardver (chip) tárolja.

A Samsung szerint ebben az évben a televízió válik majd az otthonokban alkalmazott IoT (Internet of Things) technológia központjává. A GAIA-val felszerelt, 2016-os SUHD TV-kben ugyancsak elérhető lesz az IoT hub technológia, amely lehetővé teszi, hogy maga a tévékészülék váljon az otthoni IoT-szolgáltatások vezérlőegységévé.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!