szerző:
hvg.hu

Az emberek jelentős részének komoly nehézséget okoz, hogy útnak indítsanak vagy balsetmentesen letegyenek egy drónt. Ezzel a Parrot új drónját használóknak nem lesz gondjuk, van benne autopilóta üzemmód.

A Parrot az utóbbi években jó néhány drónnal rukkolt elő, ami aztán közönségkedvenc lett. A Bebop nevű eszközüket mi is kipróbáltuk nemrég, és meg kellett állapítanunk, a mókafaktora igen magas. Már azzal is gyorsan meg lehetett tanulni az általában gondot okozó fel- és leszállást, a CES 2016 technológiai szakkiállításon bemutatott új eszközzel viszont olyan egyszerűvé válik az egész, mint kimondani, hogy drón.

©

A Disco névre hallgató modellt repülésre kész állapotban teszi a dobozba a gyártó, a felhasználónak csupán annyi a teendője, hogy a levehető szárnyakat felcsatolja. Az eszköz ugyanis nem a szokásos propelleres, hanem egy merev szárnyú változat, vagyis inkább hasonlít egy repülőgépre – lopakodóra –, mint helikopterre. A felszállás éppen ezért valóban pofonegyszerű: elég csak elhajítani, és már repül is magától. (Ezzel valószínű senki sem fog olyan végzetes bakikat véteni, mint azok, akik karácsonyra kaptak hasonló készüléket.)

©

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gép magától repülne, csupán azt, hogy a le- és felszállásnál minimálisra szorítják a baleset lehetőségét – a Disco ugyanis az érzékelőinek köszönhetően a landolást is önállóan végzi el. Az eszköz képes 45 percen át a maximális, 80 km/h-s sebességgel repülni, a hozzá tartozó szoftverrel pedig beállíthatjuk, hogy a repülés végén térjen haza. A drón kapott egy 14 megapixeles HD kamerát, ami így az egész repülőutat rögzíteni tudja. A Parrot eszköze arra is lehetőséget ad, hogy a kamerán keresztül lássuk a világot, ehhez azonban egy virtuális valóság-szemüvegre lesz szükség.

A cég tervei szerint még idén piacra dobnák a Discót, de hogy pontosan mikor és mennyiért lehet majd kapni, azt egyelőre nem árulták el.

A CES 2016 kiállítás összes újdonságát itt találja. Ha nem szeretne lemaradni a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!