szerző:
hvg.hu

Több mint 200 ezren írták már alá azt az online petíciót, amelyben arra kérik az Apple-t, ne hatjsa végre a következő iPhone-nal kapcsolatban pletykált radikális csatlakozómódosítást.

A fülhallgatók használatát szinte minden kütyüben egy 3,5 mm-es csatlakozó segíti, az idén őszre várt iPhone-nal kapcsolatban azonban néhány hete felröppent egy olyan pletyka, miszerint az Apple kihagyja új készülékéből a szabványos audio jacket. Az információ először egy nemzetközi szinten ismeretlen japán Apple-blogon jelent meg, mostanra azonban már a Fast Company amerikai technológiai magazin is megerősítette azt.

Helycserés támadás: balra az Apple-féle Lightning, jobbra a szabványos audio jack
©

A Sum Of Us című aláírásgyűjtő oldalon kedden indított el valaki egy petíciót a változtatás ellen. A szignók gyorsan gyűlnek, cikkünk írásának idején már 204 ezren jelezték: tiltakoznak az Apple állítólagos terve ellen. A petíció szövege szerint az Apple-t egyedül pénzügyi érdekek motiválják: ha például a szokásos megoldás helyett a jelenleg töltésre és adatátvitelre szolgáló Lightning csatlakozó segítségével lehet majd zenét hallgatni az iPhone-okon, akkor csak Lightning-kompatibilis fülhallgatókkal működne a dolog. Ezeket pedig részben maga az Apple gyártja majd, részben pedig – akárcsak jelenleg az iPhone-töltők esetében – darabonként pár dolláros licenszdíjat kér majd a kiegészítőgyártóktól.

Tiltakozás ide vagy oda, a lépés nagyon is logikus lenne az Apple-től, erről szóló gyorselemzésünket ide kattintva olvashatja el.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!