szerző:
hvg.hu

Vigyázzon, ha egy olyan WhatsApp-os üzenete érkezik, amelyben sok az emoji, ezek hatására akár össze is omolhat az app.

Sokatmondók és egyszerűek az emojik (magyarul hangulatjelekként is emlegetik ezeket), nem véletlen, hogy teletűzdeljük velük az üzeneteinket. Azonban nem árt az óvatosság, ha egy olyan WhatsApp-üzenetet kapunk, amelyik tele van ilyen jelekkel.

Indrajeet Bhuyan biztonsági kutató ugyanis felfedezett egy olyan módszert, amellyel pillanatok alatt bedönthető a WhatsApp, és ehhez nem is kell mást tenni, mint egy olyan üzenetet küldeni (akár a webes WhatsAppra, akár androidos telefonra), amely 6000 emojit, pl. vigyorgó fejet tartalmaz. Az app nem tud ennyi karaktert kezelni, a buffere túlcsordul.

©

Ha ezt az üzenetet megnyitás nélkül törlik, akkor nem történik semmi, viszont ha megnyitják, azonnal bedől tőle az alkalmazás. Ahhoz, hogy vissza lehessen állítani, a teljes chatfolyamot törölni kell a támadóval.

©

iPhone-nal is kísérletezett a szakember, azonban a rajta futó WhatsApp csak lefagyott néhány percig, de nem omlott össze. Viszont mivel csak az androidos telefonoon kb. egymilliárdan használnak WhatsAppot, nem szabad félvállról venni a problémát. A biztonsági kutató jelezte is mindezt a fejlesztőknek, így valamelyik következő frissítésben várható a javítása.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!