szerző:
hvg.hu

Két évvel ezelőtt még csak kevesen sejtették, hova vezet a Project Tango fejlesztés, mára viszont már megjelentek a lehetőségeit kamatoztató okostelefonok.

A Google két évvel ezelőtt mutatta be a Project Tango névre keresztelt 3D alapú kameratechnológiát, amellyel újszerű módon vált feltérképezhetővé a világ. Akkortájt egy „szupermobilt” is készített a keresőóriás, azonban hogy valójában mikor is lesz az új technológia alapján kereskedelmi termék, még nem nagyon lehetett tudni.

Mostanra viszont már megszületett az első ilyen termék, egy – várhatóan a nyár közepén forgalomba kerülő – Project Tango képességgel felruházott okostelefon, amelyet a Lenovo készít, és amelyet a mostani CES-en jelentettek be.

De nem csak a Lenovo szállt be a tangózásba, egy újabb partner, az Intel készüléke is előrendelhető, és immár bárki számára (korábban csak a fejlesztők kísérletezhettek vele), legalábbis az Egyesült Államokban. A Tango-képes Intel RealSense okostelefon (Intel RealSense Smartphone Developer Kit) 400 dollárba fog kerülni, és a cég hivatalos weboldalán lehet megrendelni (bár kérdés, megér-e ennyi pénzt a 3D-s letérképezés lehetősége).

©

A telefonnak 6”-es, 2560 x 1440 pixeles kijelzője van, 2 GB-os a RAM-ja és 64 GB-nyi a belső memória. 2,4 GHz-es Intel Atom x7-Z8700 processzor dolgozik benne. Az eszköz hátoldalára egy 8 MP-es, előre pedig egy 2 MP-es kamerát tettek, de a lényeg az oldalt lévő Intel RealSense ZR 300 mélységérzékelő kamera, a maga 3D-s látási kapacitásával, amivel képes emberek, objektumok 3D-s szkennelésére. A Project Tango szenzor a teret és a mozgást képezi le, összességében tehát a telefon detektálhatja a kézmozdulatokat is.

A telefon Androidot futtat, de hogy melyik verziót, arról az Intel nem tájékoztatta a megrendelőket. A készülék kompatibilis a Google Project Tango SDK-val és az androidos Intel RealSense add-on SDK-val is. Bár a telefon már megrendelhető, a pontos megjelenéséről egyelőre nem tudni, azt viszont igen, hogy háromféle színben, fehérben, szürke-feketében és szürke-kékben árulják majd. Egy felhasználó csak egy készüléket rendelhet, és azt is csak a készlet erejéig.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!