szerző:
hvg.hu

Az okosórák egy különleges veszélyére hívták fel a figyelmet koppenhágai mérnökhallgatók.

Koppenhágai egyetemisták olyan appot fejlesztettek, és futtattak is egy Sony okosórán, amely kikémlelte a felhasználó kézmozdulatait. Felvette ugyanis a gyorsulásmérő és a giroszkóp adatait, majd azokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül először egy Nexus 4-re, onnan pedig egy szerverre továbbították analízis céljából.

Az adatok értékelése során, tulajdonképpen a felhasználó kézmozdulataival összefüggésben deríthetők ki PIN-kódok és különféle bejelentkezési adatok.

A kísérleti architektúra 73 százalékos pontosságot ért el az érintőképernyős beléptetési adatoknál, és 59 százalékosat a billentyűzeteseknél. Ez ugyan nem egetverően sok, azonban a fejlesztők szerint az app tanítható a nagyobb pontosságra.

©

Kísérletük célja az volt, hogy felhívják a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyeket a viselhető eszközök mozgásérzékelői hordozhatnak. Bár ebben az elrendezésben egy rosszindulatú app futtatására is szükség volt, biztonsági kutatók már jelezték bizonyos androidos okosórák sebezhetőségét abból a szempontból, hogy akár a tulajdonos tudta nélkül telepíthetők rájuk appok.

A felhasználók egyébként úgy védhetik meg magukat az ilyesfajta támadásoktól, hogy a különféle kódok, hozzáférések beütésénél nem azt a kezüket használják, amelyiken az okosórát hordják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!