szerző:
hvg.hu

Miniatűr változatban is létezik már a Google utcakereső szolgáltatása, amelynek felhasználói aprólékosan fotózott, forgatható utcaképek segítségével ismerhetik a világ rengeteg pontját, akár az otthoni gép mellől. A Google szakemberei a hamburgi Miniatur Wunderlandot is lefotózták, és a valóságos utcaképekhez hasonló térképeket készítettek, amelyek nemcsak a Lego-rajongóknak jelenthetnek igazi csemegét.

A hamburgi Miniatur Wunderland a világ legnagyobb modellvasútja,13 ezer kilométernyi vasútvonallal, és több mint 200 ezer apró városlakóval. Nemcsak német tartományokat építették fel újra miniváltozatban. Ausztria, Svájc, Skandinávia, sőt még a Grand Canyon is ott van a helyszínek között. A Miniatur Wunderland oldalán más érdekességek is vannak a helyről.

Aki szeretné látni a lélegzetelállító minivilágot, de nem tud Hamburgba utazni ezért, a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően megnézheti már a világ bármelyik pontjáról. A modellvonatokra és autókra miniatűr Street View kamerákat erősítettek, így készültek aprólékos fotók a híres modellvasútról, akárcsak a valóságban, az utcákról. Anno Magyarországot is keresztül-kasul bejárták a Google kamerás autói, és 2013 áprilisától már itthon is elérhető a szolgáltatás.

A miniatűr Street View-val meg lehet nézni például a müncheni Oktoberfestet, vonatozhatunk az osztrák hegyek között, vagy körbenézhetünk egy tradicionális skandináv városban. A tájékoztató feliratok magyar nyelven is elérhetőek.

©

A miniatűr Street View-val felhasználói olyat is láthatnak, ami a hamburgi látogatók elől rejtve marad: koncerten táncoló tömegbe, a városháza lépcsőjén álló friss házasokba, vagy épp seprűnyélen lovagoló farmerekbe szaladhatnak bele, ha figyelnek.

©

A modellváros ide kattintva érhető el. Ebben a videóban pedig bemutatják, hogyan készültek a fotók.

A Google hivatalos blogján is mesélnek a miniatűr világról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!