szerző:
hvg.hu

Téved, aki azt hiszi, minden rendben van a Xiaomi háza táján.

Bár már a világ legnagyobb okostelefon-gyártói között tartják számon a Xiaomit, nem zárta túl jól a tavalyi évet a cég, telefonértékesítési számai messze elmaradtak az előre jósoltaktól adta hírül a kínai Weibo oldalra hivatkozva a Quartz.

A Xiaominál úgy becsülték, hogy 80-100 millió okostelefon talál majd gazdára 2015-ben, azonban „csak” 70 millió darabot értékesítettek, ami 10 millióval marad el a pesszimistább számtól. Bár 2014-hez képest így is 16 százalékkal növekedett az eladás, de mi ez az előző 226%-hoz képest – ezt mutatja egyébként az alábbi grafikon kék vonala.

©

Hogy mi lehet az ok, azt most találgatják. Talán az, hogy a Xiaomi az első alkalommal kezdte el Kínán kívül is értékesíteni okostelefonjait, de az is lehet, hogy túl sok energiát fektet az okostelevízió-gyártásba.

A mostani számok már csak azért is kellemetlenül érinthetik a céget, mert az eddigi exponenciális növekedés vonzotta a befektetőket. Kérdés, mi lesz a mostani, csalódást okozó adatok után.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!