szerző:
hvg.hu

Nem olcsó, viszont kétségtelenül rengeteg adat tárolására elég a most bejelentett nagy kapacitású SSD.

Bár építettek már 15,36 TB-os SSD-alapú tárolórendszert is, egy darab ma kapható SSD tárolókapacitásának felső határa 6 TB. A Fixstars most bejelentett újdonsága ezt megduplázza, sőt még rá is tesz egy lapáttal: az SSD-13000M ugyanis 13 terabájtos. A szilárdtest-meghajtó olvasási sebessége 580 Mbps, írni pedig másodpercenként 520 megabájtnyi adatot tud.

A gyártó ugyan még nem tette közzé az eszköz hivatalos árát, de a PC Worldnek azt már elárulták, hogy nagyjából 1 dollárral számolnak gigabájtonként, így a 13 TB-os SSD ára 13 ezer dollár körül alakulhat. Ez alsó hangon is 3,7 millió forintot jelent.

©

A különlegesen nagy tárolót kereskedőkön keresztül nem árusítják, csak a gyártó honlapján lehet majd megrendelni. A forgalmazás február végén indul.

Összehasonlításként: ebben a 2,5 hüvelykes kivitelben a Toshiba 6 és 8 GB-os, a Samsung pedig 4 GB-os SSD-ket tervez idén kereskedelmi forgalomba hozni – igaz, azok jóval olcsóbbak is lesznek a Fixstarts 13 terásánál.

Az viszont bármelyik gyártó vásárlóinak, sőt az SSD-től eddig az ára miatt távol maradóknak is jó hír, hogy az SSD-k ára egészen egyszerűen zuhan.

Ha máskor is tudni szeretne az új SSD-kről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!