szerző:
hvg.hu

Van is újra YouTube Pakisztánban, meg nincs is. A kormány feloldotta ugyan a videómegosztóra 2012-ben elrendelt tilalmat, de nem a megszokott oldal, hanem annak „lebutított” változata érhető csak el, amelyben elvileg nincsenek iszlámellenes tartalmak. A kormány emberei ráadásul jogosultságot kaptak videók eltávolítására, ha mégis találnának a kínálatban számukra nem megfelelőt.

Pakisztánban 2012-ben azután blokkolták a YouTube-ot, hogy feltöltötték A muszlimok ártatlansága című iszlámellenes filmet. Utóbbi miatt több országban is tüntettek felháborodott muszlimok. Pakisztánban halottak is voltak a tiltakozó demonstrációkon. És ebben az időszakban ölték meg Líbia amerikai nagykövetét is az egyik ilyen tüntetésen.

A YouTube üzemeltetői a videómegosztó egyik speciális verzióját készítettek el Pakisztánnak, hogy megakadályozzák az esetleges újabb problémákat. A kormány tisztviselői hozzáférést kaptak az oldalhoz, hogy eltávolíthassák a szerintük nem megfelelő tartalmakat – írja a Sky News.

A pakisztáni információs technológiai minisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy újra elérhető az országban a YouTube ottani verziója, amelyben blokkolni tudják az istenkáromló videókat.

Azt nem hozták nyilvánosságra, pontosan mi szerepel a Google-lal kötött egyezségben – a jogvédők emiatt nemtetszésüket fejezték ki.

Pakisztánban az istenkáromlás elvileg halállal büntethető.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!