szerző:
hvg.hu

Az Amnesty International szerint a három nagy technológiai vállalat alapvető szinten sem ellenőrzi a beszállítóinál fennálló munkakörülményeket.

Miközben az Apple, a Samsung és a Sony is zéró toleranciát hirdetett a gyerekmunkával szemben a beszállítóiknál is, az emberi jogokért küzdő Amnesty több esetben is dolgozó kisgyerekeket talált Kongóban. A BBC a szervezetre hivatkozva azt írja, 7 éves gyerek is dolgozik a tech óriásoknak beszállító kobaltbányákban.

A kobalt bányászata az utóbbi években egyre felkapottabb, az anyag ugyanis nélkülözhetetlen összetevője a kütyüinknek, egészen pontosan a lítium-ion akkumulátorokban van rá szükség. A kobaltszükséglet nagyjából felét Kongóban bányásszák, ezért kezdett el ott vizsgálódni az Amnesty.

©

A szervezet 7 éves bányamunkást is talált, de egy olyan 14 éves árvát is, akinek elmondása szerint 12 éves kora óta 24 órás műszakokat is teljesítenie kell.

Az Amnesty szerint mindez azért lehetséges, mert a Congo Dongfam Miningtől rendelő nagyvállalatok nem ellenőrzik megfelelően, hogy beszállítójuk alkalmaz-e gyerekeket.