szerző:
hvg.hu

Egymilliárd dollár a tétje annak a szabadalmi pernek, mely során a Google-től kártérítést követő vállalat ügyvédje nyilvánosságra hozott két érzékeny üzleti adatot.

Az Oracle és a Google között jelenleg is zajlik egy szabadalmi per, melynek múlt heti tárgyalása során a Google-nek részleteznie kellett a bíróság előtt bevételeit, hogy kiderüljön, milyen pénzügyi mutatók kapcsolódnak kifejezetten a per tárgyát képező Android rendszerhez. A pénzügyi adatokat tartalmazó dokumentumok csak a perben részt vevő jogászok előtt lettek volna ismertek, a Bloomberg szerint az Oracle egyik ügyvédje nyilvánosságra hozott két fontos adatot, gyakorlatilag kiszivárogtatta azokat.

A Google eddig 31 milliárd dollárnyi bevételt könyvelhetett el az Android operációs rendszerből. Nem csak ez az érték magas, a profitráta is: a 31 milliárdból ugyanis 22 milliárd volt a haszon.

A Google-nél finoman szólva nem örültek annak, hogy mindez nyilvánosságra került, a bíróságra beadott jogi dokumentum szerint “ezek a nem publikus pénzügyi adatok nagyon érzékenyek, nyilvánosságra hozataluk jelentős negatív hatással lehet a Google üzletmenetére”. A vállalat most azt szeretné elérni, hogy a bíróság kezeltesse titkosan a vonatkozó dokumentumait.

©

Ahogy a Verge rámutat, az egyelőre nem világos, hogy az Oracle pontosan hogyan számolta ki az összegeket, de ha valóban ennyi a bevétel, az azt jelenti, hogy az Apple egy negyedév alatt többet keres az iPhone-eladásokon, mint a Google eddig összesen keresett az Android rendszerrel. Bár a nagyságrendeket jól tükrözi az összehasonlítás, szerintünk érdemes óvatosan kezelni, hiszen egy hardvert is gyártó vállalat hardveres eladásaiból származó pénzmennyiséget hasonlít össze egy operációs rendszer által termelt pénzzel – és a kettő finoman szólva sem ugyanaz. (Arról nem is beszélve, hogy a Google-nek akár veszteségesen is megérheti az Androidot fejleszteni, ha cserébe az ő, rengeteg pénzt hozó szolgáltatásai futnak alapértelmezettként a készülékeken.)

A két vállalat közt fennálló szabadalmi per finoman fogalmazva is fordulatos. A bíróság hosszú mérlegelés után, 2012-ben először úgy döntött, hogy a Java programozási nyelvvel kapcsolatos több Oracle-szabadalmat is megsértett az Android operációs rendszerben a Google. Nem sokkal később a Google ártatlanságát mondták ki, majd 2014-ben úgy határoztak, hogy az Oracle mégis jogosan követelhet kártérítést. Ennek a szabadalmi vitának zajlik most az utolsó fordulója, a tét 1 milliárd dollár, azaz 290 milliárd forint.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!