szerző:
hvg.hu

Szemet vetett a tajvani Foxconn az egyik japán cégre, kérdés, hogy az ország kormánya hozzájárul-e az üzlet nyélbeütéséhez.

Nem megy túl jól mostanában a japán Sharpnak, hiába mentették meg tavaly májusban a bankok már második alkalommal, tovább romlottak pénzügyi eredményei. Úgy tűnik, közel a vég, és ilyenkor éhes keselyűként köröznek a reménybeli vevők a cég körül.

Legutóbb a tajvani Foxconn jelentkezett vevőként, és 5,3 milliárd dollárt ajánlott a cégért, ami több mint a duplája a japán kormány által támogatott befektetési alap, az Innovation National Corp. of Japan (INCJ) ajánlatának. Az INCJ egyébként már tulajdont szerzett egy másik japán kijelzőgyártó, a Japan Displayben is, amely megosztja know-how-ját a panelgyártásban a Sharppal. A Foxconn ajánlattétele után egyébként azonnal 20 százalékkal feljebb mentek a Sharp részvényei.

©

A Foxconn ajánlata több, mint csábító, azonban a japán kormány nem szeretné, ha a hazai cégek külföldi tulajdonba kerülnének. Mindenesetre a Sharp és hitelezői remélik, hogy február 4-én pont kerül az alku végére. Csak érdekességképpen: ezen a napon jelenik meg a Sharp utolsó negyedéves pénzügyi eredménye.