szerző:
hvg.hu

Az egyik népszerű, de időnként átverésekkel tűzdelt oldal írta meg, hogy az új személyivel nem lehet külföldre utazni. A hír hoax.

Az Index vette észre, hogy ezrével osztják meg az emberek Facebookon azt a hírt, amely szerint az új, chipes személyazonosító igazolvány “külföldre utazásra nem jogosít”. A cikkhez egy képet is mellékeltek, amely szerint valóban olvasható az új igazolványokon ez a felirat – azt már elfelejtették odaírni, hogy ezt csak azokrnak a személyijére nyomják rá, akik ellen jogerősen kimondták, hogy (semmilyen dokumentummal) nem utazhatnak külföldre.

A szóban forgó felirat a bal felső igazolvány hátulján látható.
©

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tájékoztatása szerint újfajta személyi olyannyira használható (a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott) külföldre utazáshoz, hogy a korábbinál is gyorsabban haladhatunk segítségével: a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk. Ehhez a zsilipkapuhoz történő érkezést követően, a kapu kártyaolvasójához kell helyezni/érinteni az okmányt, amelyet követően létrejön a kártyaolvasó és az okmányban lévő chip közötti kommunikáció és megtörténik a kártyaolvasó és a chip kölcsönös hitelesítése, a rendszer gyorsan átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet, valamint az ujjnyomatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.