szerző:
hvg.hu

Egy chipgyártóval kötött partnerségnek köszönhetően a látás képességével ruházhatja fel a jövő androidos telefonjait a Google.

A Szilícium-völgyben ügyködő Movidius céggel kötött megállapodást az Alphabet legismertebb cége, a Google, annak érdekében, hogy közvetlenül az okostelefonokba integrálja a gépi látás képességét – számolt be a The Wall Street Journal.

A jelenlegi eszközök egy része is „lát” már, azonban ehhez felhő alapú szolgáltatásokat használnak, azaz távoli szerverekkel kommunikálnak. A mostani megállapodás értelmében a Google licenceli a Movidius Myriad 2 VPU családját (ebben benne van az MA2150 és az MA2450 chip), így az androidos telefonokba kerülhetnek ezek a 12 magos energiatakarékos chipek (a hozzájuk tartozó szoftverrel), és így lehetővé válik a képek (például arcok, tárgyak, közlekedési jelek) valós idejű felismerése, anélkül, hogy a telefonnak ehhez egy felhőhöz kellene fordulnia.

©

Mindez egyfajta tovább fejlesztése a Google Translate szolgáltatásának, hiszen nemcsak szövegek, hanem tárgyak, sőt emberek is felismerhetőkké válnak, nagy segítséget adva például a gyengén látóknak. A számítógépes látásra specializálódott Movidius egyébként a Project Tangón is együtt dolgozott már a Google-lel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!