szerző:
hvg.hu

Már tizedi kéve január 28. az adatvédelem nemzetközi napja. A világnapot, az Európa Tanács adatvédelmi konvenciójának elfogadásának 25. évfordulója alkalmából hirdették meg, azóta viszont sokat változott a világ.

A világnap alkalmából a Microsoft közleményében emlékeztet: a tavalyi év legfontosabb eseménye ebből a szempontból az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti Safe Harbor egyezmény összeomlása volt. A 15 éve hatályban lévő nemzetközi jogi megállapodás egyetlen nap alatt érvényét vesztette. Október 6-án az Európai Unió Bírósága egy olyan nemzetközi jogi szabályozást írt felül, amelyet több mint 4000 vállalat alkalmazott arra, hogy az Atlanti-óceán két partja között adatokat mozgasson, az üzleti tevékenységét végezze és ügyfeleit két, együttesen 800 millió fő lakosságú kontinensen kiszolgálja.

A döntést Európa a minket is érintő amerikai megfigyelési botrány miatt lépe meg. A lépés ugyanakkor egyértelművé tette azt is, amit attól függetlenül is sokan már egy ideje hangoztattak: a személyi számítógépek hajnalán elfogadott jogszabályok a mindenhol ott levő, felhőre csatlakozott mobiltelefonok korában már nem megfelelőek. Mind az Egyesült Államokban, mind Európában az új technológiai világba illeszkedő új jogszabályokra van szükség.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!