szerző:
hvg.hu

Már tizedi kéve január 28. az adatvédelem nemzetközi napja. A világnapot, az Európa Tanács adatvédelmi konvenciójának elfogadásának 25. évfordulója alkalmából hirdették meg, azóta viszont sokat változott a világ.

A világnap alkalmából a Microsoft közleményében emlékeztet: a tavalyi év legfontosabb eseménye ebből a szempontból az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti Safe Harbor egyezmény összeomlása volt. A 15 éve hatályban lévő nemzetközi jogi megállapodás egyetlen nap alatt érvényét vesztette. Október 6-án az Európai Unió Bírósága egy olyan nemzetközi jogi szabályozást írt felül, amelyet több mint 4000 vállalat alkalmazott arra, hogy az Atlanti-óceán két partja között adatokat mozgasson, az üzleti tevékenységét végezze és ügyfeleit két, együttesen 800 millió fő lakosságú kontinensen kiszolgálja.

A döntést Európa a minket is érintő amerikai megfigyelési botrány miatt lépe meg. A lépés ugyanakkor egyértelművé tette azt is, amit attól függetlenül is sokan már egy ideje hangoztattak: a személyi számítógépek hajnalán elfogadott jogszabályok a mindenhol ott levő, felhőre csatlakozott mobiltelefonok korában már nem megfelelőek. Mind az Egyesült Államokban, mind Európában az új technológiai világba illeszkedő új jogszabályokra van szükség.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!