szerző:
MTI / hvg.hu

Fellebbezést nyújtott be a Facebook a berlini bíróság döntése ellen, amely szerint egy nemrég elhunyt fiatalkorú szülei örökölték gyerekük Facebook-profiljának hozzáférési jogait.

A digitális hagyatékot a szülők ugyanúgy akarják kezelni, mint a leveleket vagy a naplókat. Hogy a fellebbezést elutasítják-e vagy sem, még nem tudni. A szakértők szerint ez az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-hozzáférés örökölhetőségét.

A perindító panaszt egy nő nyújtotta be, akinek lánya 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett. Az anya reményei szerint a Facebook-fiók kívülről nem látszó tartalma segíthet annak kiderítésében, voltak-e lányának öngyilkos hajlamai. A bíróság szerint a döntés nem sérti az elhunyt gyerek személyiségi jogait. A német ítélet szerint gondviselőkként a szülőknek joguk van – a gyerek életében és halála után – tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten.

A Facebook egyébként maga is lehetővé teszi az öröklést, de jobban figyelembe veszi a felhasználó saját jogait: a facebookozók még életükben maguk nevezhetnek meg olyat, aki haláluk esetén megörökli személyes profiljukat.

Szintén lehetőség van a személyes profil emlékoldallá alakítására, azonban a korábbi személyes adatokhoz ezután senki nem férhet hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!