szerző:
hvg.hu

Körülbelül két évvel ezelőtt a Sony eladta jól ismert VAIO márkáját. A név azonban visszatér, méghozzá okostelefon formájában.

Sok éven keresztül voltak népszerűek (és vágyottak) a Sony VAIO márkájú notebookjai. Voltak olyan darabok, amelyek a legkönnyebbek és a legvékonyabbak voltak kategóriájukban, mások koruk leggyorsabb processzorát kapták, és Blu-ray írót is először ilyen laptop kapott.

Azonban 2014 elején, a csökkenő notebook-eladásokra reagálva, a Sony megvált a márkától, és úgy tűnt, a név majd feledésbe merül. Most viszont újra életre kelt, méghozzá okostelefon formájában. A Vaio Phone Biz a Vaio cég első ilyen eszköze, ami viszont kicsit meglepő: Windows 10 Mobile operációs rendszert futtat.

A Vaio igyekezett továbbvinni azt a minőséget, amelyet a laptopoknál már megszokhattak a felhasználók, kiváló anyagok jellemzik a fényes alumíniumházba bújtatott telefont. A készüléket egyébként kemény teszteknek vetették alá, hogy meggyőződjenek, tényleg jól bírja-e a mindennapos strapát.

©

A telefon 5,5”-es kijelzője 1080p-s LCD, ez ugyan nem a legjobb, de legalább tekintettel van az akkura. A készülék belsejében 1,2 GHz-es, nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 617 chipkészlet ügyködik. Ez sem mondható a legújabbnak vagy a legnagyobb teljesítményűnek, arra azonban elég, hogy a Vaio Phone Biz használhassa a Windows 10 Continuum módot, amellyel (a megfelelő kiegészítők birtokában) PC-vé válhat.

A processzor munkáját 3 GB RAM támogatja, a natív tárhely 16 GB-os, de microSD kártyával 64 GB-osra bővíthető. A 15,6 x 7,7 x 0,83 centiméteres telefon hátoldalára egy 13 MP-es, előre pedig egy 5 MP-es kamera került. A készülék 167 grammot nyom, és egy 2800 mAh-s akku gondoskodik a hálózatfüggetlen működési időről.

A Vaio-telefont áprilistól árulják Japánban, 424 dolláros (kártyafüggetlen) áron. Izgalmas lesz a fogadtatás, és nemcsak a márka visszatérése miatt, hanem azért is, mert windowsos mobilt piacra dobni mindig kicsit kockázatos.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!