szerző:
hvg.hu

Az Error 53 néven ismert hibakód nem apró probléma: az iPhone teljes működésképtelenségét jelzi.

Igen tanulságos történetet osztott meg a napokban a The Guardian újságírója. A menekültválságról tudósító Antonio Olmos iPhone 6-os készülékének képernyője munkája közben összetörött, így kénytelen volt azt megjavíttatni. Az eszközét azonban nem Apple által elismert hivatalos márkaszervizbe vitte – ahol volt, ott nem is tudta volna –, hanem egy kis mobilboltba. A készüléken ki is cserélték a kijelzőt, ami egy darabig rendben működött, ám amikor frissítette az iOS-t, előjött az 53-as hibakód. A telefont bevitte az Apple kereskedésébe, ahol közölték vele, az iPhone-t ki kell cserélni.

©

A beszámoló szerint a probléma nem egyedi, ráadásul nemcsak az iPhone 6-ot, hanem a 6 Plus, 6s és 6s Plus készülékeket is érinti. A gondot az jelenti, ha a nem hivatalos Apple-szervizben kicserélik a készülék Home gombját, ez ugyanis bezavarhat a Touch ID ujjlenyomat-olvasó rendszer működésébe, ami pedig az 53-as hibakódhoz vezethet. A baj akkor üt be, amikor frissül az iOS, az iPhone szoftvere ugyanis biztonsági ellenőrzést végez, amely megpróbálja összekapcsolni a Touch ID-t a telefon secure enclave nevű titkosított memóriaegységével, amely segít a telefonnak felismerni a tulajdonos ujjlenyomatát. Ha ez nem sikerül, az az iPhone halálát jelentheti.

Az Apple azt kéri, aki találkozik a hibajelenséggel, keresse fel a vállalat ügyfélszolgálatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!