szerző:
hvg.hu

2020-ra – kis túlzással – a mobiltelefonok fogják uralni a világot, legalábbis ez derül ki a Cisco éves jelentéséből.

2020-ra több mobiltelefon-tulajdonos lesz a világon, mint ahányan hozzájutnak elektromos áramhoz vagy vezetékes vízhez – derül ki a Cisco éves jelentéséből, illetve 2020-ra vonatkozó előrejelzéséből. Négy év múlva 5,4 milliárd embernek lesz mobiltelefonja, az elektromos áramot viszont 5,3 milliárdan, a csapvizet pedig 3,5 milliárdan érik majd el, és az utakon is „csak” 2,8 milliárd autó fog közlekedni.

2020-ban nagyjából 366 exabájtnyi adatot fogunk kezelni, ami 81 trillió Instagram-fotónak vagy 7 trillió átlagos YouTube-videónak felel meg. A Cisco jóslata szerint négy év múlva tarolnak a videók: az adatok háromnegyedét a streamelések jelentik.

©

2020-ra a kapcsolatok 40,5 százaléka 4G-s lesz, és a 4G 3,3-szer több adatforgalmat generál majd, mint a nem-4G kapcsolatok. Mindeközben az átlagos hálózati adatátviteli sebesség is megháromszorozódik. Tavaly összességében 7,9 milliárd mobileszköz volt a világon, ez a szám 2020-ra 11,6 milliárdra duzzadhat, azaz elvileg egy földlakónak (beleértve az újszülötteket is) már több mint egy mobileszköze lesz.

Bár a dolgok internetében (IoT)a legkülönfélébb eszközök kapcsolódnak össze és kötődnek az internetre, a középpontban továbbra is telefonok állnak, ezek adják majd az adatforgalom 81 százalékát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!