szerző:
hvg.hu

Először múlta felül NAND flash-memória a HDD technológiát, mármint ami az adatsűrűséget illeti.

Minél több adat fér minél kisebb helyre, annál hatékonyabb lehet az adattárolás. Így van ez a flash-memóriák  esetében is, amelyek újabb és újabb rekordokat döntenek. A múlt héten zajlott IEEE International Solid State Circuits Cenference (ISSCC) rendezvényen a Micron például arról számolt be, hogy NAND flash memóriájának adatsűrűsége meghaladta a HDD-két – adta hírül a PC World.  

A tavalyi ISSCC-n a Samsung már jelezte, hogy 3D (vagy ahogy a cég nevezi, V-NAND) flash terméke elérte a négyzetinchenkénti 1,19 Tbites adatsűrűséget, s az idei évre 1,69 Tbpsi (Tbit/square inch) sűrűséget jósolt. A Micron azonban elébe ment ennek, hiszen laboratóriumában elérték a 2,77 Tbpsi sűrűséget, természetesen NAND flash memóriájánál. (Persze ez csak laboratóriumi kísérlet volt, egyelőre nem kereskedelmi termékről van szó.)

©

A merevlemezek adatsűrűsége 2014-ről 2015-re 60 százalékkal nőtt, azaz fejlődőképes memóriaeszközről van szó, viszont a most bejelentett 2,77-es sűrűség messze meghaladja a HDD-knél elérhető legnagyobb, 1,3 Tbpsi-s sűrűséget. Ráadásul viszonylag új fejlesztésről lévén szó, a NAND flasheknél további javulás várható.

A növekvő adatsűrűség azzal az előnnyel járhat, hogy nagyobb tárolási kapacitás érhető el ugyanakkora területen, azonban ez csak egy érv az SSD-k mellett. legalább ekkor súllyal esik a latba az ár, és itt a HDD-k egyelőre verhetetlenek, a flash memória egyelőre még igencsak drága. A japán Fixstars 13 TB-os, 2,5”-es SSD-jének gigabájtja 1 dollárba kerül, azaz 13 ezer dollár a memória ára, viszont egy ugyanilyen kapacitású HDD jelenleg csak 200 dollárba kerül.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!