szerző:
hvg.hu

A keresőóriás minden eddiginél nagyobb sávszélességben sugározná az internetet.

A legutóbbi hírek szerint az idei évben szeretné elindítani a Google a Loon nevű projektjét, amely lényege, hogy léggömbök segítségével sugároznának ingyen internetet az egész világ számára. Bár a startra még egy ideig várnunk kell, a feladaton dolgozó szakemberek egy titkos terven is dolgoznak, ami még a Loont is túlszárnyalná – számolt be ról a Guardian.

A Project Skybender nagyban hasonlítana a Facebook tervére, legalábbis ami a megoldást illeti. A Google Zuckerbergékhez hasonlóan napelemes drónról szórná az internetet, ám őket túlszárnyalva 5G-s sávszélességet biztosítana a felhasználóknak. A keresőóriás az úgynevezett milliméteres hullámhossz segítségével érné el, hogy az LTE-kapcsolatnál 40-szer gyorsabb legyen az égből érkező net. A Guardian információi szerint az ehhez szükséges drón már tesztrepüléseket is végzett a Virgin Galactic új-mexikói űrkikötőjében.

©

Jacques Rudell, a Washingtoni Egyetem oktatója szerint a milliméteres hullámhossz nagy lehetőséget rejt magában, a jelenlegi mobilhálózat ugyanis már így is túlzsúfolt. Az azonban problémát jelenthet, hogy a jel gyorsan gyengül, és össze sem lehet hasonlítani a mostani mobiltelefonok jelének hatósugarával. Vagyis a Google számára az egyik legnagyobb probléma jelenleg az, hogy hogyan fogják tudni az égből a földre juttatni a jelet anélkül, hogy az gyengülne, vagy eltűnne.

A Skybender projektben jelenleg a Centaur névre keresztelt részben önvezető, valamint a Solara 50 név alatt futó, napenergiával hajtott drónt használják. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság erre vonatkozó engedélye 2016 júliusáig érvényes.

Persze felmerül a kérdés: minek 5G-s internet, amikor sokan még a 4G-t is luxusnak tartják? Kinek kell ez egyáltalán? Kínában járva megbizonyosodtunk róla, igazából mindenkinek.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!