szerző:
hvg.hu

Mérföldkőhöz érkezett a közösségi finanszírozás egyik legsikeresebb oldala: a Kickstarteren a napokban könyvelték el a százezredik sikeres projektet.

A Kickstarteren (és a többi crowdfunding oldalon) nincsenek haverok (akik különféle juttatásokra ácsingóznak), nincsen elfogultság, ha jó egy ötlet, akkor a netes közönség össze fogja dobni rá a pénzt. Nehezen képzelhető el ennél objektívebb értékítélet.

A Kickstarter 2009 áprilisában indult, és büszkén jelentették be blogjukon, hogy vasárnap este lezárult a százezredik sikeresen finanszírozott projekt. Hogy milyen nagy teljesítményről van szó, azt rögtön jelzi, hogy tulajdonképpen az oldal történetének minden egyes napjára legalább 30 sikeres kampány jutott.

Hogy megünnepeljék ezt a valóban lenyűgöző számot, száz érdekes adatot gyűjtöttek össze az oldallal kapcsolatban. Ezek közé tartozik például, hogy az első 100 sikeres projekt 121 nap alatt jött össze, az utolsó százhoz pedig mindössze három nap kellett. A százezer sikeres projektre 9 088 422 támogató dobta össze a pénzt, 169 országból. A legtermékenyebb ötletgazdájukhoz 94 sikeres kampány tartozik, és 40 olyan projekt volt, amely mögött Kickstarter-alkalmazottak álltak. Az internet nem ismer határokat, s ezt csak alátámasztja, hogy az átlagos távolság egy projekt születési helye és egy támogató között körülbelül 3729 kilométer.

©

Bár a Kickstarterre sokan úgy gondolnak, mint a tech-újdonságok egyik bölcsőjére, az oldal zenészeket, zeneműveket is támogat, az elmúlt időkben 22 133 sikeresen zárult zenei projektjük volt. Négyen kaptak Grammy-díjat ezek közül (a 2015-ös díjazottakról itt írtunk),és a Billboard 200-as listáján egészen a 7. helyre tudott az egyik szám feljutni.

Filmprojekteket is támogatnak a Kickstarteren, 11 közülük Oscar-jelölést is kapott, és olyan is volt, amelyik megkapta az Oscar-díjat, ez 2013-ban történt, a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában.

Azt persze senki se gondolja, hogy az elmúlt hét év csak móka és kacagás volt a Kickstarter életében, voltak csúnyán bebukott projektek is, amelyek nem vetettek túl jó fényt az oldalra, legutóbb például Európa legsikeresebb Kickstarter projektjének kudarcát kellett magyarázni.

De félre a borús gondolatokkal, elvégre ünneplésről van szó. Ha további érdekességekre kíváncsi a Kickstarter életéből (és nem jelent gondot az angol szöveg), akkor kattintson a már említett blogbejegyzésre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!