szerző:
hvg.hu

Állítólag akár 20 ezer eurót is fizetnének hackerek írországi Apple-alkalmazottak bejelentkezési adataiért.

Névtelensége megtartása mellett nyilatkozott egy írországi (Cork város) Apple-alkalmazott a Business Insidernek arról, hogy a munkatársak, közülük is főleg az újoncok nem egyszer kapnak mostanában olyan emaileket, amelyekben komoly pénzt kínálnak céges bejelentkezési adataikért. „Akár 20 ezer euróért is el tudnám adni Apple ID loginemet” – tette még hozzá az alkalmazott, akinek a szavait egy másik dolgozó is megerősítette.

A bejelentkezési adatok birtokában a hackerek könnyen hozzáférhetnének a cég vállalati hálózatához és szervereihez. Ez így elsőre kissé ijesztően hangzik, jobban belegondolva azonban nem egészen világos a cél. Nem valószínű ugyanis, hogy az alkalmazottak, pláne a frissen felvettek loginjeivel fontos termékinformációkat vagy stratégiákat érhetnének el, ezekhez ugyanis csak a felső vezetők férhetnek hozzá. Ráadásul ezek többsége nem Corkban, hanem Cupertinóban, az Apple főhadiszállásán dolgozik. Az írországi alkalmazottak megkörnyékezése legfeljebb egy kisebb terv része lehet.

Az Apple corki központja
©

Az Apple egyébként már tudomást szerzett ezen támadási kísérletekről, és – ahogy mondják – a szokásosnál is óvatosabb ezekben a napokban. Másfelől egy belső kampányt is indítottak, amely keretében ki-ki a vállalaton belül építheti a karrierjét, így próbálják minél lojálisabbá tenni az alkalmazottakat.