szerző:
hvg.hu

A szakma már várta a Qualcomm középkategóriás chipkészleteit, kérdés, nem késett-e el velük.

Három processzort is bejelentett a Qualcomm, a Snapdragon 625-öt, a Snapdragon 435-öt és a Snapdragon 425-öt.

A Snapdragon 625 – a gyártó szerint – csúcsjellemzőket kombinál alacsony fogyasztással. 35 százalékkal kevesebbel is beéri, mint elődje, a Snapdragon 617 egy tipikus okostelefonos használat esetén. Hogy ez mit is jelent, azt azzal érzékeltette a Qualcomm, hogy ha eddig egy telefon reggel 6-tól este 6-ig bírta, akkor az új chipkészlettek már éjfélig is kihúzza. Mindez a 14 nm-es gyártástechnológiának köszönhető, amelyet először alkalmazott a gyártó 600-as sorozatban.

©

A chipkészlet nyolc Cortex-A53 magot tartalmaz, és akár 2 GHz is lehet az órajel. A készlet része az Adreno 506 GPU is. A lapkának köszönhetően akár egy 24 MP-es kamerából is ki lehet hozni a legtöbbet. A chip 4K video rögzítésére is képes. A Snapdragon 625 támogatja az X9 Cat 7-es LTE modemet, így 300 Mbps letölési és 150 Mbps feltöltési sebesség is elérhető.

Új recept, de ugyanaz a remek íz – így jellemzi a Qualcomm a Snapdragon 435-öt, amelyik tulajdonképpen ugyanazokat a specifikációkat kínálja, mint a tavaly szeptemberben bejelentett Snapdragon 430. 28 nm-es gyártástechnológiával készült, és szintén nyolc Cortex-A53 magja van, a maximális órajel 1,4 GHz. Adreno 505 GPU-val érkezik, és támogatja az 1080p-s kijelzőt 60fps-sel. X8 Cat 7-es  modemje lehetővé teszi a 300 Mbps-os le- és a 100 Mbps-os feltöltést. Ez az első olyan chipset a sorozatban, amelyik Cat 7-képes  LTE-vel érkezik. Kamera fronton lehetővé teszi 1080p-s videofelvétel készítését (21 MP-ig).

Nevében alig tér el a Snapdragon 425 a Snapdragon 435-től, a hardverfronton annál inkább. Ez ugyanis „csak” egy négymagos processzor, 1,4 GHz-es ketyegő Cortex-A53 maggal. Ez a chipset is 28 nm-es gyártástechnológiával készült, s egy öreg Adreno 308 GPU-t és egy ugyancsak nem épp fiatal X6 modemet tartalmaz. A Cat 4-nek 150 Mbps-os le, illetve 75 Mbps-os feltöltési sebesség köszönhető. Támogatja a „.0-s Quick Charge-ot. A támogatott kijelző 1280 x 800 60 fps-en. 1080p-s videó rögzíthető.

Az új chipkészletek az év második felében mutatkozhatnak be majd a telefonokban. Kérdés azonban, mekkora lesz az érdeklődés irántuk, ebben a szegmensben ugyanis a konkurencia is igen aktív.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!