szerző:
MTI

A Virgin Atlantic légitársaság New Yorkba tartó utasszállító repülőgépének kapitánya úgy döntött, hogy visszafordulnak Londonba, miután lézersugarat irányítottak a pilótafülkére. Egyelőre senkit nem vettek őrizetbe az ügyben, és azt sem tudják, honnan jöhetett a lézersugár. Nem ez volt az első ilyen eset.

A brit légtársaságok pilótáinak szövetsége szerint a lézerek ideiglenes látáskiesést, sőt akár vakságot is okozhatnak. Jim McAuslan, a szervezet főtitkára szerint a mostani nem egyedi eset. "Riasztó mértékben támadnak meg repülőjáratokat egyre erősebb fényű lézerekkel" – mondta.

A brit légiközlekedési hatóságok szerint 2015 első felében 414 hasonló eset történt, míg tavalyelőttről 1440 hasonló ügyről tudnak. 2009 és 2015 között kilencezer esetet jegyeztek fel. A pilótaszövetség el akarja érni, hogy nyilvánítsák támadófegyverré a lézereket.

John Tryer, a Loughboroughi Egyetem optikai műszerekkel foglalkozó professzora szerint nemcsak pilóták esnek hasonló támadások áldozatául. Dolgozott a rendőrségnek olyan bevonat kifejlesztésén, amely az észak-írországi zavargásokhoz kivezényelt rendfenntartók sisakjának ellenzőjére kerülve védi a szemet a lézerfénnyel szemben.

"A lézertámadások szörnyű problémát jelentenek, amely egyre csak súlyosbodik az alacsony árú, nagyteljesítményű lézerek könnyen elérhetővé válásával" – hangsúlyozta a szakember, aki szerint olyan lézereket lehet vásárolni, amelyek kedvező légköri körülmények esetén, néhány méter helyett akár több kilométeres hatótávolságból is zavaróak lehetnek. Ezeknek a nagy erejű lézereknek semmiféle gyakorlati hasznuk nincsen, és általában a Távol-Keletről vásárolják interneten ezeket a termékeket.

Ha érdeklik a repülős hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!